
Reprezentanţii marilor lanţuri de retail invitaţi la evenimentul la care a fost anunțată investiţia de 50 de milioane de euro pe care Anchor Grup, parte a FIBA Group, o face în transformarea primelor două malluri din Capitală, păreau extrem de interesaţi să prindă un magazin în Bucureşti Mall şi Plaza România.
GALERIE FOTO: Cum va arăta Plaza România după renovare
Pentru a fi siguri că vor fi acolo la finalizarea lucrărilor, la 18-24 de luni de la demararea lor în martie 2013, retailerii au fost dispuşi să
închirieze spaţii comerciale temporar, pe o perioadă de 12-18 luni. „Aducem mulţi chiriaşi temporari, datorită lucrărilor pe care le facem. Am vrut să menţinem anumite magazine goale în ultima perioadă, pentru că trebuie să putem lucra”, explică, pentru „Forbes România” Ali Ergün Ergen, CEO al Anchor Grup, proprietarul celor două malluri.
Interesul mare al retailerilor pentru cele două centre comerciale este generat de transformarea semnificativă prin care urmează să treacă în următorii doi ani şi care le va schimba atât design-ul, cât şi funcţionalitatea. Vârful de lance al operaţiunii este reprezentat de un parc de distracţii indoor din Plaza România, care va fi construit pe trei etaje şi care va avea o suprafaţă cuprinsă între 6.000 şi 8.000 de metri pătraţi. „Dimensiunea exactă va fi determinată de echipamentele şi atracţiile pe care le vom instala. Investiţia în centrul de distracţii se ridică la 10-12 milioane de euro”, explică Ali Ergün Ergen.
Lucrările se vor desfășura concomitent în ambele centre comerciale, acestea rămânând deschise publicului pe parcursul întregului proces. „Vom avea practic două malluri noi în București”, declară Ergen. „Nu este vorba despre o simplă renovare, ci despre o primă transformare majoră a unui proiect de retail, parte din strategia de dezvoltare a companiei pentru următorii 5-10 ani. În urma acestor investiţii, cele două malluri vor depăşi 100.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă. Anchor Grup va deține aproximativ 25% din suprafața premium de retail din București”, adaugă Ali Ergün Ergen.
Parcul de distracţii, primul de acest gen din România, va avea o temă specifică – „probabil junglă”, spune CEO-ul Anchor Grup – şi printre atracţiile sale se vor număra un rollercoaster, droptower, restaurante, cafenele, precum şi locuri destinate organizării de zile de naştere. Decizia construirii unui astfel de parc a fost luată înainte ca Ali Ergün Ergen să revină în poziţia de CEO al Anchor Grup. Managerul turc, care a obținut în 2010 cetățenia română, a fost responsabil, între 1999 şi 2005, de construirea şi operarea primelor malluri din Bucureşti. Apoi a plecat la concurenţii de la Băneasa Shopping City, de unde a revenit la începutul acestui an. Cunoaşte, prin urmare, în cele mai mici amănunte mallurile bucureştene. „Dacă te uiţi la oraş, este clar că mallurile sunt extrem de populare printre bucureşteni şi că oamenii îşi petrec foarte mult timp în centrele comerciale. Mallurile primesc 50-60 de milioane de vizitatori în fiecare an, dar nu oferă prea multe lucruri pentru familii şi copii”, spune managerul, adăugând că a simţit pe propria piele, ca părinte, această lipsă a ofertei.
GALERIE FOTO: Cum va arăta Bucureşti Mall după transformare
Obiectivul Anchor Grup, ale cărui investiţii totale în România vor depăşi 350 de milioane de euro odată cu suma alocată transformării celor două centre comerciale, este ca Plaza România să devină principala destinaţie pentru familii, nu numai pentru zona în care este amplasat – între cartierele bucureștene Militari şi Drumul Taberei – dar şi la nivel regional. „Trebuie să precizez că mărimea celor două malluri le împiedică să devină regionale, potrivit definiţiei general acceptate. Ele au însă o mărime medie, iar parcul de distracţii va conferi Plaza România această caracteristică de mall regional. Mizăm şi pe vizitatori din zona adiacentă Bucureştiului, inclusiv din Piteşti, dinspre care accesul se face rapid, pe autostradă”, explică Ergen, care nu se teme de concurenţa reprezentată de Terra Park, parc de distracţii construit de RAMI Dacia pe un teren de 30.000 de metri pătraţi situat în apropiere de mallul AFI Cotroceni. „Ei au o zonă mică de indoor, majoritatea parcului fiind situat în exterior.” Şi pentru că a venit vorba de concurenţă şi AFI Cotroceni, l-am întrebat pe manager ce crede despre panoul publicitar situat la intrarea în parcarea Plaza România şi care face reclamă la mallul concurent, situat la mai puţin de un kilometru distanţă. „Nu mi se pare fair-play, dar este o piaţă liberă. Noi suntem prieteni cu cei de la AFI, ne respectăm reciproc. Oricum, reclama outdoor nu mai este atât de eficientă, există multe alte căi pentru a te diferenţia de concurenţă”, spune, zâmbind, Ergen.
Revenind la modificările prin care vor trece cele două malluri, trebuie spus că ele vizează şi alte spaţii. În București Mall, schimbarea aduce în prim plan importanța spațiilor verzi, precum și a zonelor deschise de lounge și relaxare, dar şi modificări la zona interioară. Toate acestea presupun importante eforturi logistice şi de construcţie. „În mallul din Vitan avem un caz în care vom consolida fundaţiile existente, lucrare necesară extinderii, începând să săpăm din exterior şi lucrând pe sub un magazin în care activitatea comercială va continua nestingherită”, explică Ali Ergün Ergen.
În Plaza România, schimbările vizează şi zonele de cinematografe şi de restaurante. Astfel, intrarea în Movieplex, situată vizavi de locul de acces în parcul de distracţii, va fi regândită, la fel şi lobby-ul şi spaţiile publice, în timp ce dimensiunea şi numărul sălilor vor rămâne la fel. „La cinematograf, cea mai importantă este tehnologia folosită, iar aceasta este deja digitală, de ultimă generaţie”, precizează Ergen, adăugând că, spre deosebire de anii de boom, când important era să livrezi cât mai repede, acum grija pentru detalii este primordială, pentru că lucrurile mici vor face, în cele din urmă, diferenţa pe o piaţă mai aglomerată ca oricând.