Cautare
, Contributor

Lifestyle |
|

S-a redeschis Sloppy Joe’s, barul favorit al lui Hemingway

Sloppy Joe’s, celebrul bar din Key West, Florida, pe care scriitorul Ernest Hemingway obișnuia să-l frecventeze în anii ’30, s-a redeschis la sfârșitul acestei săptămâni după ce a fost închis timp de șase luni din cauza pandemiei.
 aboneaza-te
shutterstock_134266958

Barul găzduiește în fiecare an, în luna iulie, un concurs al sosiilor lui Hemingway. Aproximativ 150 de inși îndesați și cu bărbi albe, din SUA și din alte țări, se înscriu în competiția care se desfășoară pe parcursul a trei nopți. Anul acesta ar fi trebuit să aibă loc cea de-a 40-a ediție, dar a fost amânată, la fel ca nenumărate alte evenimente care animau viața exoticei insule subtropicale, cu excepția notabilă a Concursului de pescuit marlini.
Hemingway însuși, Papa, cum i se spunea în Key West, a fost un pescar pasionat, reușind să prindă 54 de marlini în 115 zile cu ajutorul bunului său prieten, Joe Russell, patronul barului Sloppy Joe’s. Posesor al unei bărci cu motor, ocazional furnizor de rom, Russell a fost vreme de 12 ani tovarășul de pescuit al scriitorului și i-a servit acestuia drept model pentru personajul Freddy din To Have and Have Not.
Sloppy Joe’s s-a deschis în decembrie 1933, imediat ce legea prohibiției a fost abrogată. După patru ani de activitate, barul s-a mutat în locația actuală, de la intersecția dintre străzile Greene și Duval. Motivul relocării a fost o creștere a chiriei, de la trei dolari pe săptămână la patru, pe care Joe Russell nu a vrut să o accepte, așa că a cumpărat, pentru 2500 de dolari, clădirea în stil cubanez în care funcționase anterior restaurantul Victoria. În respectabila tradiție din Key West, barul nu s-a închis în timpul mutării: clienții și-au luat băutura și scaunul și au traversat strada cu ele în noua locație, care avea să se mândrească cu cel mai lung bar din oraș, deasupra căruia se afla un impresionant pește-velă de peste 50 kg, prins de însuși Hemingway.
Sloppy Joe’s este genul de bar în care toată lumea cunoaște pe toată lumea: băutura este ieftină, mobilierul ponosit, dar clienții se simt bine împreună. La un moment dat, Joe Russell a deschis un ring de dans, dar acesta nu a adăugat vreun plus de stil localului. Podeaua continua să fie udă și plină de cuburi de gheață, motiv pentru care mușteriii îl ironizau pe Joe spunându-i că ține un bar … alunecos. Așadar, când Hemingway a botezat barul Sloppy Joe’s nu a făcut decât să constate o evidență. Lui Hemingway îi plăcea să spună că este co-patron sau „silent partner in the enterprise”. Împreună cu anturajul său, compus atât din scriitori, dar și din personaje colorate ale orașului, filozofau, beau, adeseori se și ciorovăiau.
În 1939, când a plecat din Key West, Hemingway a lăsat câteva dintre lucrurile personale într-o casă din apropierea barului. După ce casa a fost vândută, obiectele scriitorului au fost mutate în camera din spatele barului de la Sloppy Joe’s. În 1962, la un an după decesul lui Hemingway, văduva sa a venit să le recupereze. O parte dintre obiecte au fost atunci încredințate patronului barului pentru a fi expuse și a aminti despre zilele fericite ale lui Ernest Hemingway.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii