FacebookTwitterLinkedIn

În primele șase luni, au fost semnate 17 tranzacții cu o valoare medie de 17,8 milioane de euro, fiind considerată o primă jumătate a anului foarte dinamică, potrivit celor mai recente date CBRE Research.

Bucureștiul a atras mai mult de jumătate din volumul investițiilor, respectiv 67%, în cinci tranzacții cu birouri și hoteluri, în timp ce 12 oferte reprezentând 33% din volumul total au fost semnate în orașele regionale, care au atras în special investitorii în căutare de proiecte industriale.

Din punct de vedere al sectoarelor de piață, primele două poziții sunt ocupate de sectorul de birouri și cel industrial, aflate însă la distanțe considerabile. Sectorul de birouri a reprezentat 64% din volumul tranzacționat, în timp ce sectorul industrial a reprezentat 26%, piața de birouri consolidându-și astfel rolul de sector preferat pentru investitorii naționali și internaționali.

În ceea ce privește naționalitatea investitorilor, cel mai mult capital, 67% din volumul total, a fost adus de austrieci, urmați de americani și cehi, fiecare cu o cotă de 8% din capitalul investit. Au participat și cumpărători din Africa de Sud, Suedia, Elveția, Germania și Grecia cu procente de 6%, 5%, 4%, 3% și 2%, în timp ce românii au contribuit cu doar 1% la volumul investițiilor imobiliare din primul semestru.

Piețele europene de investiții imobiliare și-au revenit în trimestrul al doilea din 2021

În Europa, volumul total al investițiilor imobiliare a ajuns la 70 de miliarde de euro în trimestrul al doilea din 2021, determinat de o activitate puternică în Marea Britanie și Germania, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit CBRE.

Performanța puternică a celui de-al doilea trimestru a adus volumul de investiții din prima jumătate a anului 2021 la 125,6 miliarde de euro în Europa, în scădere cu 9% față de cele 138,7 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, CBRE observă o tendință generală pozitivă, având în vedere că primul trimestru din 2020 a fost pre- Covid și totodată a adus cel mai mare volum înregistrat în primul trimestru pe piața imobiliară europeană.

Privind sectoarele imobiliare, creșterea comerțului online, un catalizator al ratelor de neocupare scăzute și al cererii puternice, a determinat sectorul industrial să își mențină performanțele bune în Europa. Volumul atras de sectorul industrial a crescut cu 64% în primul semestru din 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, investițiile ajungând la 25,4 miliarde de euro.

Pe măsură ce guvernele și-au redeschis economiile și au revenit la birouri, investițiile în sectorul de birouri au crescut cu 37% în al doilea trimestru al anului 2021, ajungând la 22 miliarde de euro în Europa, inclusiv în Marea Britanie. Recuperări semnificative în trimestrul respectiv au fost observate pe unele dintre piețele importante, inclusiv Marea Britanie (în creștere cu 300%), Spania (în creștere cu 249%) și Germania (în creștere cu 67%).