Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Rușinea de a fi jurnalist

Unii dintre colegii mei de breaslă mă obligă să scriu acest text.
colectiv

Nu am vrut să scriu nimic despre tragedia de vineri seară din clubul Colectiv. M-am gândit că ziarele, televiziunile și blogurile ar face bine să nu prezinte altceva decât informații, nu opinii. Unii dintre colegii mei de breaslă mă obligă să scriu acest text. Este vorba despre oameni care mă fac să-mi fie rușine că activăm în aceeași branșă.

Sunt oameni fără suflet – da, sărmani adepți și propovăduitori ai teoriei că oamenii care au murit vineri meritau această soartă, pentru că erau ”sataniști” și ascultau ”o muzică ce le zguduie creierul”, aceștia despre care scriu acum sunt adevărații oamenii fără suflet – lipsiți de empatie, care fac orice pentru un pic de audiență în plus, pentru câteva accesări, pentru a le demonstra șefilor, persoane la fel de lipsite de omenie, că sunt adevărați ”performeri”.

Sunt jurnaliștii care preiau și publică declarațiile unor personaje abjecte, care și-au dovedit de multă vreme calitatea îndoielnică, hoția, analfabetismul sau mahalagismul. Sunt jurnaliștii care folosesc – și chiar caută – ”surse” care, pur și simplu, nu ar trebui băgate în seamă, ale căror declarații ar trebui aruncate direct în ”Recycle Bin”, ale căror contacte ar trebui șterse din agenda telefonului.

Toate aceste personaje, care declară acum, cu seninătate, că oamenii din club au meritat să moară, sunt creații ale presei de larg consum, în speță presa tabloidă sau tabloidizată. Oare când vom conștientiza, noi jurnaliștii, că avem o obligație față de publicul nostru, aceea de a-l educa și de a-l informa, înainte de a-l distra? Oare când vom acționa în acest sens? Unii dintre noi o fac deja. Suntem oare prea puțini?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii