
Anul viitor, în orașele din întreaga lume, așteptați-vă să aveți fața scanată pentru stabilirea nivelului de agresivitate. NtechLab, o companie rusă de recunoaștere facială, cunoscută pentru aplicația FindFace, spune că în prezent testează tehnologia „detectării agresivității” pentru lansarea ce va avea loc în 2021.
Compania tocmai a primit 15 milioane de dolari din două fonduri suverane de avere – unul din Fondul rus de investiții directe, celălalt un misterios partener din Orientul Mijlociu, fără nume. Banii ajută startup-ul să deschidă un birou în America Latină, o bază din Orientul Mijlociu și un posibil sediu în Asia.
„Principalul nostru avantaj este că soluția noastră este cu adevărat scalabilă pentru orice dimensiune a orașului”, susține cofondatorul NtechLab, Alexander Kabakov, adăugând că poate conecta sute de mii de camere dintr-o metropolă.
În 2016, NtechLab a provocat agitație când a lansat FindFace, promițându-le utilizatorilor că vor putea lua orice imagine și o pot lega de profilurile de socializare de pe site-ul rusesc Vkontakte (VK). Compania a devenit de atunci un furnizor de supraveghere, mai ales la Moscova, unde algoritmii săi alimentează un proiect masiv de supraveghere a recunoașterii faciale. Potrivit lui Kabakov, în primele zece zile ale lunii ianuarie, sistemul de la Moscova a ajutat la prinderea a 34 de infractori, deși nu a putut spune câți au fost urmăriți efectiv.
Recunoașterea facială este o tehnologie controversată, etichetată ca, nu doar dăunătoare confidențialității individuale, ci și potențial rasistă, cu unii algoritmi care marchează mai mulți indivizi cu o culoare a pielii închisă ca suspecți decât persoanele cu pielea mai albă. Dar agresivitatea și detectarea emoțiilor sunt, de asemenea, discutabile din punct de vedere etic și tehnic. Într-un studiu realizat de Lauren Rhue de la Universitatea din Maryland, instrumentele de la Microsoft și compania chineză Face ++ au fost testate pe jucătorii NBA. Face ++ a interpretat în mod constant jucătorii ce avea culoarea pielii mai închisă ca fiind mai furioși decât omologii albi atunci când analiza modul în care zâmbeau. Inteligența artificială de la Microsoft a decis că jucătorii cu o culoare a pielii mai închisă erau mai „disprețuitori” atunci când expresiile faciale erau ambigue.
Meredith Whittaker, cofondatorul institutului de cercetare AI Now și fondatorul Open Research Group al Google, a declarat recent pentru Forbes US: „Ideea că aceste caracteristici și sentimente interioare sunt exprimate într-un mod regulat și universal nu a fost dovedită, iar afirmațiile făcute de aceste sisteme nu au fost validate. ”
Expresiile agresive
Astfel de îngrijorări sunt probabil motivul pentru care NtechLab nu grăbește lansarea, cofondatorul Artem Kukharenko observând că trebuie să fie „100% sigur”. Compania a clarificat ulterior că detectarea agresiunii se află în prezent în „faza de dezvoltare timpurie” și, prin urmare, nu a putut furniza cifre referitoare la acuratețea sa.
„Este foarte complex, deoarece încorporează detectarea siluetei, acțiunii și a emoțiilor. Algoritmul nostru existent pentru siluete și emoții are o rată puternică de precizie și încorporarea acestuia cu detectarea acțiunii va necesita cercetări și dezvoltări suplimentare”, a declarat compania într-un comunicat. „Așteptăm cu nerăbdare să îl prezentăm publicului anul viitor.”
„Urmărirea siluetei” este deja utilizată și încearcă să reia modelele de siluetă unice create de chipul unei persoane. Acest lucru este util atunci când fața țintei este ascunsă într-un fel. Apoi, există posibilitatea de a activa „detectarea violenței”, în cazul în care filmările de supraveghere pot semnaliza persoanele care acționează violent. Împreună cu recunoașterea vehiculelor, acestea permit unităților de securitate și poliție să urmărească o persoană care se comportă violent într-un oraș, chiar dacă fața lor este ascunsă, a spus Kabakov.
„În prezent, acea precizie este destul de impresionantă … astfel încât să o putem folosi în proiecte pilot. Îl îmbunătățim în continuare, astfel încât să-l putem folosi la scara întregului oraș ”, a adăugat Kukharenko.
Kabakov a spus că dincolo de Moscova, compania are clienți în Argentina, Brazilia și Serbia. Este puțin probabil că tehnologia să ajungă în SUA sau Marea Britanie, având în vedere proveniența rusă a NtechLab, recunoaște el.
Articol preluat Forbes.com.