FacebookTwitterLinkedIn

În Rusia a început joi referendumul constituțional care va dura o săptămână. La finalul acestui referendum, Vladimir Putin va avea ocazia să rămână în funcția de președinte pentru încă 16 ani, până în 2036, relatează Reuters, preluat de Digi24.

Aproximativ 110 milioane de alegători sunt așteptați la referendum, data oficială a acestuia fiind 1 iulie. Cu toate acestea, programul de votare a fost extins în contextul pandemiei de coronavirus pentru a evita aglomerația.

În ianuarie, Putin a inițiat reforma constituțională pe care parlamentul de la Moscova a adoptat-o pentru ca mai apoi aceasta să fie aprobată de Curtea Constituțională a Rusiei.

Conform legii actuale, Putin (în vârstă de 67 de ani) trebuia să își încheie mandatul în 2024. O nouă Constituţie îi va mai permite să candideze de două ori şi să rămână preşedinte până în 2036, când ar urma să împlinească 84 de ani.
Noua reformă promovează „credința în Dumnezeu” și „definiția căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie”. Aceasta arată că șeful statului va avea noi prerogative, precum numirea şi destituirea judecătorilor.