Cautare




, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Energie |
|

Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa

În ultimele săptămâni, Rusia a redus livrările de gaze naturale prin conducte în Europa, potrivit unei analize realizate de serviciul pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS.  
Gazprom.jpg

Reducerea nivelului de gaze naturale livrat de către Rusia ridică semne de întrebare legate de posibilele cauze care stau la baza acestei decizii şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor, potrivit CNBC.

Fluxurile de gaze naturale în cel mai vestic punct al conductei Yamal (o conductă de 2.000 de kilometri care traversează patru ţări: Rusia, Belarus, Polonia şi Germania) au scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august, potrivit ICIS.

Acestea a scăzut de la 49 de milioane de metri cubi pe zi la sfârşitul lunii iulie, fiind cu mult sub volumul normal de 81 de milioane de metri cubi pe zi.

Reducerea volumului a fost sesizat la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că mai multe sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gaze ”ca de o armă”. Afirmația oficialului încerca, de fapt, să reducă îngrijorările legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, care este conceput pentru a livra gaze ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia.

Mai mulți analisți consideră că Nord Stream 2 va creşte dependenţa Europei de exporturile ruse de energie şi va consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.

De asemenea, unii analişti au sugerat că Gazprom ar putea să-şi reducă livrările de gaze naturale către Europa pentru a susţine livrările prin Nord Stream 2.

”Asta pentru că Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2 şi speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităţilor de reglementare va fi cât mai rapid posibil”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS. “Dacă există mai puţine gaze şi preţul este ridicat, atunci acest lucru ar putea facilita acest proces”, a adăugat el.

Contactat pentru comentarii, Gazprom a trimis CNBC la un comunicat publicat pe contul său de Telegram, pe 16 august.

O încărcare crescută a sistemului de alimentare cu gaz a coincis cu sezonul tradiţional de întreţinere preventivă programat şi cu pregătirea pentru perioada de toamnă-iarnă, ”care nu poate fi întrerupte”, a spus Gazprom. ”Practica ultimilor ani atât în ​​Rusia, cât şi în Europa sugerează că perioada de iarnă s-a mutat şi în luna martie, de primăvară. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane. Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înţeles de colegii noştri europeni”, a arătat compania.

Pentru ca Rusia să poată transporta gaze prin statele învecinate, cum ar fi Ucraina, trebuie să achiziţioneze mai întâi accesul la o conductă, „ca o taxă de drum”, a spus Marzec-Manser.

Ruta Nord Stream 1 este o opţiune, deşi aceasta este deja deţinută de Gazprom şi funcţionează la capacitate maximă. Conducta Yamal este un al doilea traseu major.

‘În al treilea rând, aveţi ruta ucraineană care, evident, vine cu o mulţime de bagaje politice. Este singura altă modalitate prin care veţi obţine gaz din Rusia în Europa într-un volum semnificativ”, a continuat el.”

Fluxurile de gaze naturale către Europa au scăzut din nou la scurt timp după un incendiu la o fabrică de gaze condensate din oraşul Novy Urengoy din Siberia.

De asemenea, observatori externi ai Gazprom au monitorizat licitaţiile lunare de capacitate prin Ucraina, văzute ca un semnal cheie pentru piaţă referitor la volumele viitoare. Un şir de reprezentări la fiecare licitaţie i-a determinat pe analişti să pună la îndoială dacă lipsa rezervărilor de capacitate prin Ucraina au legătură cu incapacitatea Gazprom de a furniza, sau cu refuzul său de a livra.

”Dacă este adevărat, acest lucru are implicaţii serioase asupra modului în care piaţa globală a gazelor şi a GNL [gaz natural lichefiat] tratează volumul conductelor din Rusia şi disponibilitatea – sau nu – a aprovizionării sale discreţionare”, a spus Marzec-Manser.

Valentina Bonetti, analist senior în domeniul gazelor în regiunea EMEA la S&P Global Platts, a declarat pentru CNBC că firma consideră căderea recentă a fluxurilor ruseşti către Europa ”o consecinţă a unei probleme fizice din amonte”, a cărei revenire la normal durează peste aşteptări.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii