FacebookTwitterLinkedIn

Conform proiectului de acord publicat pe site-ul guvernului, Rusia va staționa până la patru nave de război într-un port din Sudan, inclusiv pe cele cu capacități nucleare, și până la 300 de membri ai serviciului.

În plus, acordul permite Rusiei să trimită arme, muniții și provizii pentru navele de război, fără ca aceasta să plătească taxe de import și inspecție.

În schimb, Rusia va oferi Sudanului asistență gratuită în operațiunile de căutare, salvare și sprijin în eforturile antisabotaj.

Coordonatele geografice citate în document sugerează că centrul logistic al marinei ruse va fi situat în orașul Port Sudan din Marea Roșie. Acordul prevede că centrul logistic al Rusiei „este defensiv și nu este îndreptat împotriva altor țări” și „îndeplinește obiectivele menținerii păcii și stabilității în regiune”. Rusia și Sudan au semnat un acord de cooperare militară pe șapte ani în mai 2019.

În ultimii ani, Rusia a făcut presiuni pentru a-și recâștiga influența strategică din era sovietică în Africa, potrivit TheMoscowTimes.