Cautare
, Contributor

Modă |
|

Rules of Life: Lecțiile de succes ale designerului Alexandru Ciucu

Alexandru-Ciucu-designer
Anul acesta, designerul Alexandru Ciucu a aniversat cinci ani în postura de furnizor oficial al Casei Regale a României. Îți prezentăm în cele ce urmează cele zece principii definitorii de viață și carieră prin care „fiul” din celebrul brand românesc „Tata și fiul” și-a transformat numele într-o marcă recunoscută și un business de succes.

1. Disciplina pe care mi-am creat-o pentru mine a fost… să nu fac promisiuni pe care nu sunt sigur că le pot respecta. Și, dacă am promis, să îmi țin promisiunile cu orice preț, chiar dacă se poate întâmpla să pierd din cauza asta.

 

2. Proiectele în care m-am implicat au fost mereu… de tipul constructiv. Îmi place să-mi organizez acțiunile și activitățile în domenii aparent diferite, de așa natură încât să se completeze unele pe altele și să conveargă, în final, către realizarea aceluiași scop durabil. Consider că o idee bună îți poate rezolva o problemă. Dar o idee genială este cea care îți rezolvă mai multe probleme, făcând, în același timp, economie de timp, bani și energie.

 

3. Am investit masiv timp și energie în… carieră, până la 35 de ani. De la această vârstă, am dedicat o parte importantă a timpului familiei și proiectelor aferente ei. Pot spune că, în felul acesta, m-am echilibrat.

 

4. Momentul meu de cotitură a fost când… am terminat școala de design de la Milano. Aveam de ales între a continua cariera acolo sau a mă întoarce în România. Am mers pe a doua variantă și consider că a fost cea mai inspirată alegere. Nu am regretat niciodată această decizie.

 

5. Mi-am impus, ca regulă generală de lucru… să nu fac niciodată rabat de la calitate. La nimic. Nici în plan profesional, nici în plan personal. Nici când ofer, nici când primesc. Mi-am spus întotdeauna că voi face și în același timp voi cere totul la cel mai inalt nivel pe care mi-l permite educația și experiența.

 

6. Mi-am gândit brandul personal… ca pe o cetate cu stindard. În postura de „călător” în vâltoarea economiei de piață, sunt mulți care vor încerca să te abată din „drum” cu oferte incorecte. Tu știi însă că, dacă ajungi la mine în cetate, ești în siguranță. Vei fi tratat cu respect și profesionalism, după toate legile ospeției. Drapelul l-am arborat, ca să mă vezi de departe.

 

 7. Ceea ce m-a individualizat în industria mea a fost… că mereu mi-am dorit să îmbin meșteșugul și arta străveche a croitoriei cu moda și tehnologia zilelor noastre, raportându-le în permanență la tendințele moderne. Așa am reușit mereu să fiu un vârf de lance în domeniul acesta.

 

8. De câte ori ceva nu a ieșit cum mi-am dorit... am regândit strategia și am luat-o de la capăt. Până am reușit. Nu îmi place să pierd. Mai ales timp. De aceea îmi gândesc o strategie înainte de a porni la drum. Și dacă, cu toate astea, nu iese din prima, încerc din nou. Și din nou. Până se întâmplă cum mi-am dorit. Până la urmă, nici nu contează de câte ori încerci. Important este să mergi până la capăt. Cred că experiența se bazează pe greșeli. Pe greșelile pe care reușești să le îndrepți.

 

9. În spatele celei mai mari realizări ale mele de până acum a stat… faptul că am avut o bază de plecare. O lungă tradiție de familie într-un domeniu care mi-a plăcut și pe care am putut să o continui. Mă întreb câteodata cum ar fi fost dacă nu era tradiția asta sau dacă ar fi fost într-un domeniu pe care să nu-l fi agreat.

 

10. M-am inspirat și mi-am hrănit mereu creativitatea cu… orice. Consider că inspirația este o stare, nu este o sursă. Este o stare care lasă deschise canalele de comunicare cu mediul înconjurător. Dacă reușești să atingi starea respectivă, creativitatea ta poate fi stimulată de orice, pentru că sursele de inspirație sunt practic infinite. Informația este liberă să intre în mintea ta prin toate simțurile, iar emoțiile dinăuntrul tau o divid, o amestecă și o redau celorlalți într-un melanj unic. Chiar genial în unele cazuri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii