Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Opinii |
|

Rugăciune pentru supermarket

Opriți campaniile împotriva supermarketurilor! Jos „labele” de pe supermarketuri! Lăsați-le să trăiască în pace! Supermarketul este frate cu românul!
 aboneaza-te
Petre_Barbu.jpg

Acesta este un apel, un manifest sau o rugăciune, luați-o cum vreți, dragi români! Pentru apărarea supermarketurilor împotriva celor care le vor răul. Cum este posibil să apară și să se vehiculeze în spațul public această inițiativă parlamentară (din partea a doi parlamentari PNL) privind închiderea supermarketurilor în ziua de duminică? Scandalos! Adoptarea acestei măsuri legislative ar însemna un atac direct la ființa noastră națională.

Cum se poate imagina o duminică în care supermarketurile să fie închise? După Sfânta Liturghie, unde să ne ducem? Acasă? Dar ce să facem acasă? Să umblăm brambura pe străzi? Dacă ne prinde ploaia? Dacă ne mușcă maidanezi? Să ne plimbăm prin parcuri? Dacă ne mușcă maidanezii și căpușele? Să ne ducem în pădure? Dar codrul nu mai este demult frate cu românul! Pentru că românul l-a tăiat și l-a exportat.

Trebuie să ne ducem duminica la supermarket! Acolo este viața noastră: promoții, tombole, surprize, distracții și un loc bun de a lega multe prietenii cu alți consumatori (fie și gură-cască), cu fata de la casa de marcat, cu bodyguardul sau cu șeful de raion. Aveam sau n-avem treabă, hai la supermarket! Astfel trăim o duminică împlinită. Toate drumurile noastre duc la supermarket! (Cine mai are bani să bată toate drumurile care duc la Roma?) Mai mult, „drumurile noastre, poate, se vor întâlni vreodată”… la supermarket.

De ce atâtea atacuri meschine împotriva supermarketurilor? De ce se vrea mutarea lor prin lege în afara orașelor? Dimpotrivă, să se facă un supermarket pe fiecare stradă din România! De ce grija premierului Victor Ponta pentru creșterea prețurilor la produsele din aceste rețele de magazine? De ce se bagă și ministru Agriculturii peste prețuri? Să ne întoarcem la Mercurialul din vremea lui Ceaușescu?

Să fie lăsate în pace aceste edificii ale vieții noastre în capitalism! Să se gospodărească singure. Să prospere! Pentru că supermarketurile ne dau de mâncare. De aici vine laptele, carnea și pâinea noastră cea de toate zilele. Ele ne umplu burțile. Ele ne-au alungat foamea. Ele ne risipiesc plictisul. Și tot ele dau de mâncare la zeci de mii de români, angajați în calitate de lucrători. Chiar dacă salariile lor sunt mici, foarte mici (de mizerie), sunt, totuși, niște salarii acolo, care asigură locuri de muncă. Supermarketurile dau de mâncare până și la publicitarii care fac reclamele la ofertele de salam și detergenți!

Români, să ne mobilizăm și să reacționăm la atacuri josnice ale dușmanilor supermarketurilor! Să fim pregătiți să ieșim din letargie și să formăm „lanțuri umane” în cazul unor astfel de agresiuni duminicale. Să ne ținem de mână, cărucior lângă cărucior, să nu dăm voie ca cineva să le închidă duminica!

Încă de la apariția supermarketurilor în România, care au înlocuit tristele Complexuri Alimentare, locuri deprimante de amintiri și frustări pentru pensionarii nostalgici după „Epoca de Aur”, am asistat la o formă naturală de implementare a civilizației. Pentru că supermarketul înseamnă civilizație. Nu haos, ci ordine! Nu mărfuri vândute prin spate, ci transparență! Nu cozi interminabile, ci relaxare și bucuria cumpărăturilor! Nu încrâncenare, ci zâmbete. Nu speculă, ci reduceri!

Poate să vină inundațiile și cataclismele, Doamne ferește!, poate să treacă tancurile rusești în drum spre inima Uniunii Europene până la Gribralatar, poate ca Arcul de Triumf să fie atacat de islamiști, poate să se întâmple orice în România, cu o singură excepție: să nu se atingă nimeni de supermarketuri! De aceea eroii și-au vârsat sângele în decembrie ’89, pentru ca noi să avem azi supermarketuri. Pline!

De ce în locul acestor atacuri împotriva bietelor supermarketuri nu s-a gândit vreun deputat ori un ministru să le declare „monumente al naturii”? De ce?

Dragi români, să ne rugăm: „Tatăl nostru care ești în supermarket…”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii