FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Dacă ne raportăm la situația fondurilor nerambursabile din România, TRANZIȚIE și REZILIENȚĂ ar fi cuvintele cheie, întrucât am avut parte de un an fară prea multe axe de finanțare disponibile, și a trebuit să ne securizăm un cashflow inclusiv pentru anul 2022, când abia la final credem că vom avea primele contracte de finanțare semnate, aferente perioadei 2021-2027.

În pofida contextului pandemic, noi am ales să continuăm dezvoltarea la nivel național și să creștem permanent echipa cu consultanți seniori, asta după ce, în 2020, ne-am triplat echipa și cifra de afaceri, situându-ne în top 3 companii de consultanță din România specializate în domeniul serviciilor de consultanță pentru accesarea de fonduri europene și ajutoare de stat.

2021 a fost doar un an de tranziție între perioadele programatice 2014-2020 și ceea ar trebui să reprezinte perioada 2021-2027. Practic, însă, doar pe agricultură avem sesiuni deschise, urmând ca abia de anul viitor să vedem primele ghiduri pe celelalte programe de finanțare.

Concret, în trimestrul 4 al acestui an s-au deschis sesiunile de depunere pe agricultură și procesare, unde avem peste 3 miliarde euro alocare prin fondurile de tranziție.

Referitor la situația celorlalte programe de finanțare,  momentan au fost anunțate doar direcțiile de finanțare, urmând ca de anul viitor, estimăm noi martie-aprilie, să avem primele Ghiduri ale solicitantului pe Programul Operațional, dar și pe alte programe de finanțare.

Care au fost motivele dvs de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forță de muncă, criza guvernamentală, altele). Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Anul 2021 a debutat tensionat, prin anularea Măsurii 3 de către Ministerul Economiei, o axă pentru care au solicitat fonduri peste 27.000 companii. Potrivit Notei de Fundamentare, Măsura a fost anulată ca urmare a lipsei resurselor financiare, fapt care ne-a îngrijorat extrem de mult întrucât nu am mai avut un precedent de acest fel în ultimii 10 ani.

Lucrurile s-au mai așezat spre a doua parte a anului. În luna iulie a acestui an, am avut sesiune deschisă pe domeniul HoReCa, ce a oferit sprijin de 15% din diferența între cifra de afaceri înregistrată de companii 2019 și 2020, iar din octombrie am început să depunem proiectele pe agricultură și procesare.

Criza politică a afectat grav procesul de absorbție al fondurilor, mai ales legat de pregătirea viitoarelor axe cât și de gestionarea fondurilor actuale. Avem la Ministerul Fondurilor Europene proiecte depuse și care, din păcate, se află în întârzieri mari din cauza evaluării și contractării.

Rezultatele financiare sunt sub estimările de la începutul anului; doar anularea Măsurii 3 ne-a afectat cifra de afaceri cu 1 milion euro. În domeniul HoReCa se vor achita anul acesta sumele pentru doar 40% din proiecte, cu întârziere, în luna decembrie, prin urmare și noi vom încasa doar parțial contravaloarea contractelor.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Dezvoltarea noastră într-un an de lockdown precum 2020, triplarea rezultatelor financiare și a echipei ne-au dat încrederea și forța să continuăm să construim și în 2021.

În acest an ne-am axat mult pe dezvoltarea echipelor, a consultanților, în vederea gestionării eficiente a proiectelor din ce în ce mai mari, atât ca valoare, cât și din punctul de vedere al complexității.

Am avut multe motive de satisfacție: aprobarea unor proiecte mari, complexe, colegi noi foarte buni profesioniști și faptul că am creat o echipă puternică și pregătită să lucreze pe viitorul exercițiu programatic, pe viitoarele axe de finanțare.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Absolut toți antreprenorii și nu numai datorăm acestei crize faptul că ne-a maturizat, ne-a determinat să căutam soluții de inovare, să lucrăm altfel, să vindem altfel.

Cred că după această pandemie antreprenorii vor fi mult mai atenți la cashflow, planificare resurse și vor cântari mult mai bine deciziile, probabil își vor diversifica domeniile de business.

Care sunt deciziile bune pe care le-a luat Guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021? Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

În ciuda comunicării în direcția susținerii antreprenoriatului și companiilor cu activitate în România, extrem de puține au fost măsurile întreprinse cu succes. Schema HoReCa, de exemplu, este o măsură bună, unde aplicanții afectați de pandemie așteaptă o primă transă de bani luna viitoare, în decembrie. În plus, suplimentarea cu circa 500 milioane euro a fondurilor disponibile pentru Schema de Ajutor de Stat reglementată de HG 807/2014, schemă ce finanțează proiecte de minimum 1 milion euro, este o alta măsură cu multă flexibilitate, care oferă finanțare în special proiectelor de investiții.

Din păcate, alocările financiare pentru încurajarea mediului de afaceri – din PNRR sau viitoarele programe operaționale – sunt extrem de reduse.

Mediul de afaceri nu a fost aproape deloc pe agenda Guvernului, atât din punct de vedere al disponibilității finanțărilor nerambursabile, cât și din alte puncte de vedere, precum creșterea prețului la energie și gaze, lucruri care se pot transpune în falimentul a numeroase companii cu activitate de producție.

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial în anul 2022?

Efectele pandemiei se vor face simțite în multe industrii afectate, reducerea poluării, transferul industriei auto către electric, gestionarea sustenabilă a resurselor, tensiunile între guvernele SUA și China, sunt doar câteva dintre provocările anului 2022.