Vacanță pentru business
Domeniul consultanței specializate în atragerea de fonduri nerambursabile a cunoscut o creștere puternică în ultimii ani, în special datorită numărului mare de alternative de finanțare disponibile, oferite atât prin sprijin guvernamental, cât și prin fonduri europene, iar acest lucru a dinamizat cererea de servicii pe acest sector.
În ciuda unui an 2020 cu multe provocări de natură socială, cât și economică, noi am continuat investițiile începute în echipă, pentru a întâmpina cererea crescută de finanțare prin fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate în România. Pentru noi, 2020 a adus cea mai mare creștere a echipei, ajungând la peste 50 de specialiști, cât și a proiectelor securizate, dar și a rezultatelor obținute.
Astfel, în 2020, REI Grup, din care fac parte REI Finance Advisors și REI International Consulting, a urcat pe locul 2 în topul celor mai mari companii specializate în atragerea de fonduri nerambursabile din România, o performanță care ne bucură și ne dă încredere să continuăm să ne dezvoltăm și în acest an, dar și în perioada următoare.
Nu vom intra în vacanță, iar asta deoarece avem foarte multe proiecte de investiții în curs de depunere pentru clienții noștri prin intermediul Schemei de Ajutor de Stat reglementate de HG 807/2014, care asigură până la 50% finanțare nerambursabilă pentru proiectele de investiții de minimum 1 milion euro, dar și să pregătim proiectele pe agricultură și procesare, unde există fonduri disponibile de peste 1 miliard euro.
Certitudini și predictibilitate
Nu avem certitudine, din păcate. Pe HG 807/2014, o Schemă ce finanțează cu maximum 50% proiecte de minimum 1 milion euro nu se cunoaște în acest moment ce procente de finanțare vom mai avea de anul viitor, întrucât se va modifica harta intensității de acordare a finanțării.
Dacă în acest an s-a menținut un nivel de finanțare de 10% pentru București, 35% pentru Ilfov, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin și Arad, respectiv 50% pentru restul țării, este așteptat ca din 2022 procentele de 50% din finanțare să scadă, la fel și intensitatea pentru cele de 35% și foarte posibil ca sprijinul de 10% pentru București să dispară complet. Suntem deja la jumătatea anului și ar fi fost ideal să avem un tablou al schimbărilor pentru ce se va întampla de anul viitor.
Schema de finanțare pentru investiții reglementată de HG 807/2014 a fost extinsă de Guvernul României până la 31 decembrie 2023, după ce interesul pentru aceasta a crescut puternic în ultimii doi ani.
În sectorul finanțării proiectelor din agricultură au fost lansate ghidurile consultative, dar le așteptăm pe cele finale pentru a ști exact ce se punctează și să ne pregătim proiectele în consecință. Cererea pe sectorul agriculturii este foarte ridicată, fiind și primul domeniu care va primi sprijin european în România în cadrul programului de finanțare 2021-2027.
Îngrijorări
Întârzierea aprobării PNRR (Planului Național de Redresare și Reziliență) și întârzierea cu care vom avea deschise noi axe de finanțare sunt două dintre principalele motive de îngrijorare pentru această vară. Ne dorim o dinamizare a aplicării măsurilor de finanțare la nivel local din partea autorităților, cât și o asumare fermă a acestora, întrucât avem nevoie de un cadru clar și un orizont de lucru realist. În plus, cu excepția finanțărilor anunțate pentru domeniile HoReCa, Agricultură și Schema de minimum 1 milion euro – HG 807/2014, IMM nu au linii de finanțare deschise. Și asta, în ciuda faptului că au fost promise axe pe digitalizare și în multe alte sectoare, dar care nu credem că se vor deschide anul acesta.
Planuri de business
În 2020, REI Finance Advisors și REI Internațional Consulting, cele două companii care fac parte REI Grup, au înregistrat cea mai mare performanță financiară din topul companiilor specializate în servicii de consultanță pentru atragerea de fonduri nerambursabile, cu afaceri cumulate de peste 1,4 milioane euro și un profit de aproximativ 1 milion de euro, urcând pe locul 2 în clasamentul celor mai mari companii de profil.
Anul acesta ne așteptăm la o creștere de cel puțin 30% față de 2020 și să depășim pragul de 2 milioane euro, și estimăm o creștere similară în 2022.
Anul 2023 va fi însă unul mult mai bun pentru piața de consultanță, întrucât ne așteptăm ca anul viitor, în 2022, să avem mai multe axe de finanțare deschise prin fonduri europene și să demarăm depunerea de proiecte și aici.
Vacanță în țară sau străinătate
Da, vom petrece o vacanță de o săptămână în țară și o săptămână în Turcia sau Italia.