FacebookTwitterLinkedIn

Roxana Hidan, Director General Adjunct, coordonator al Diviziei Retail în cadrul OTP Bank România.

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)? 

“Indiferent de stadiul de dezvoltare în care se află firma și de tipul acesteia, sursele de finanțare predilecte din mediul de afaceri românesc sunt creditul bancar, autofinanțarea și, dacă se îndeplinesc anumite condiții, fondurile europene. Există, în mod evident, și opțiunea listării pe bursă, însă, din păcate, numărul companiilor care apelează la acest gen de finanțare este mic.”

Câte IMM-uri au cerut credite până acum la nivelul OTP BANK? În valoare de cât? În medie, cam cât durează ca o firmă să primească finanțare prin IMM INVEST? De asemenea, câte solicitări de acordare a creditului prin IMM INVEST au fost respinse? 

“Pe fondul dificultăților generate de pandemie, pot spune că trendul general al cererilor de credit a fost ușor descendent în prima parte a anului. Pe de o parte, acest lucru s-a întâmplat ca urmare a reticenței clienților de a mai solicita împrumuturi, în contextul incertitudinii posibilității de rambursare a acestora, iar pe de altă parte, prin prisma necesităților băncilor de a analiza punctual fiecare solicitare de credit, raportat la domeniul de activitate al clientului, la cât de afectat este acesta în perioada actuală și la necesitatea identificării soluției optime de finanțare. Este prioritar pentru noi să venim în sprijinul clienților, însă trebuie să ne asigurăm totodată și de aplicarea principiului prudențialității bancare.

În schimb, începând cu luna mai, trendul general al cererii pentru produse și servicii bancare poate fi caracterizat ca fiind ușor ascendent, în special pe fondul unei mai bune cunoașteri și utilizări la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii a posibilităților de finanțare oferite de bănci, atât pentru susținerea activității curente, dar mai cu seama în ceea ce privește mecanismele de ajutor de stat oferite în cadrul programelor guvernamentale elaborate și implementate recent.

Apreciez că durata în care o firmă poate obține o finanțare în cadrul Programului IMM Invest diferă de la companie la companie. Contează foarte mult disponibilitatea companiei respective de a prezenta toate documentele necesare analizei creditului, tipul creditului solicitat, structura companiei, tipul garanțiilor pe care le prezintă, acolo unde este cazul, cât și complexitatea analizei interne a FNGCIMM cu privire la solicitarea de finanțare.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Modelul de business românesc, în special din zona IMM-urilor, prezintă anumite limite, în ciuda multor exemple de succes existente până în prezent. Multe afaceri se nasc, cresc tumultuos și, la un moment dat, se blochează.

Altele au marele “noroc” de a fi achizționate de companii străine sau de firme mai mari care au înțeles mersul lucrurilor. Aceste limite sunt rezultatul mentalității unor antreprenori, care în multe cazuri văd firma ca pe buzunarul propriu sau se orientează către anumite structuri de finanțare și ignoră altele.

Astfel, dacă firma nu “arată” bine din perspectiva bonității și a strategiei afacerii pe termen lung, băncile nu se încumetă să finanțeze firma respectivă. Și asta nu pentru că nu există încredere în aceste companii aflate la început de drum, ci pentru că, la nivel statistic, peste 90% din start-up-uri dispar în primii 3 ani de viață. Finanțarea unui start-up trebuie să aibă și suportul atât financiar, cât și din punct de vedere know-how-ului fondatorului.

Pentru a depăși aceste „obstacole”, în primul rând, trebuie pus mai mult focus pe schimbarea mentalității antreprenorului român, precum și pe alegerea de către acesta a unor structuri de finanțare mai potrivite pentru stadiul afacerii. Aceste două aspecte pot contribui la dezvoltarea firmelor la început de drum, a firmelor care au idei de afaceri cu potențial, furnizează produse și servicii inovative și cu perspective de viitor.

După ce afacerile vor fi puse pe picioare și se vor dezvolta, atunci ele pot deveni bancabile, iar finanțarea bancară pentru activitatea curentă sau/și de investiții a acestora va fi mult mai ușor de accesat.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Înregistrarea de capitaluri proprii negative poate fi unul dintre motivele pentru care o firmă nu mai poate fi eligibilă în cadrul programului IMM Invest. Capitalul propriu negativ al unei societăți reflectă înregistrarea unor pierderi contabile mari, precum și imposibilitatea societății de a-și acoperi datoriile din fondurile proprii, astfel că firma nu îndeplinește condițiile de acordare a unui credit bancar în cadrul Programului IMM Invest. În plus, în cadrul Programului mai sunt și alte criterii de eligibilitate ce trebuie îndeplinite pentru a avea acces la finanțare/garantare. Un exemplu ar fi comportamentul de plată la Centrala Riscului de Credit și mai sunt și altele.

Așadar, dacă solicitanții unui credit în cadrul acestui Program îndeplinesc criteriile de eligibilitate impuse și, în urma analizei efectuate de către bancă, se constată că există surse de rambursare pentru finanțarea solicitată, aceștia pot beneficia de finanțare.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“În general, acest Program este unul extrem de benefic și ajută mult la repornirea economiei după perioada prin care am trecut. În mod evident, este necesar să ne dorim să îmbunătățim ceea ce există deja, iar unul din punctele ce ar putea fi ajustate este finanțarea clienților care au înregistrat capitaluri proprii negative la finalul ultimului an, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții, și aici mă refer la acționarii care au susținut cu sume consistente dezvoltarea companiei.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

În circumstanțele excepționale create de focarul COVID-19, întreprinderile de toate tipurile s-au confruntat cu o lipsă de lichiditate. De asemenea, întreprinderile solvabile sau mai puțin solvabile s-au confruntat cu o lipsă bruscă sau chiar indisponibilitate de lichiditate. Implementarea Programului IMM Invest a avut rolul de a susține situația economică a multor întreprinderi, precum și situația angajaților acestora.

Neadoptarea acestui program ar fi putut genera consecințe negative, printre care: eliminarea de pe piață a unui număr semnificativ de întreprinderi mici și mijlocii din toate sectoarele de activitate din România, apariția unor efecte sociale deosebit de importante, respectiv disponibilizarea unei mase semnificative a salariaților din România care în prezent sunt angajați în întreprinderile mici și mijlocii etc.

Din aceste considerente, credem cu tărie că acest Program este unul dintre cele mai importante Programe pentru sprjinirea IMM-urilor, în special, prin costurile subvenționate în condițiile legii (dobânda, comisionul de risc și de administrare aferent garantiei FNGCIMM), dar și prin garanția emisă de FNGCIMM în procent de 80%/90%.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari?

“Un program de finanțare ideal pentru noi, OTP Bank România, ar trebui să acopere toate nevoile de finanțare ale IMM-urilor. Totodată, considerăm că oferirea unor stimulente fiscale pentru investițiile de capital de risc în întreprinderile inovatoare nou-înființate poate reprezenta un aspect important pentru a mobiliza surse de finanțare privată.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Adoptarea mai multor măsuri de susținere financiară, menite să îmbunătățească accesul IMM-urilor la finanțare. În special, în contextul actual este importantă identificarea unor soluții pentru reducerea impactului negativ, având în vedere perspectivele de evoluție ale economiei românești.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.