Potrivit reprezentanților asociației, legea adoptată impune ca terenurile agricole să fie vândute numai companiilor și persoanelor fizice care pot demonstra că au desfășurat în ultimii 5 ani preponderent activități agricole. Mai mult, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole.
Practic, deși țintește spre stimularea investițiilor în domeniul agricol, legea adoptată blochează activitatea de orice fel în alte sectoare. Motivul: companiile românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan, precum cele petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere.
„Atragem atenția asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație. Mai mult decât atât, legea adoptată impune aceleași restricții și pentru persoanele fizice, români, europeni sau non-europeni, cu domiciuliul sau reședința în România de cel puțin 5 ani, care doresc să întreprindă activități agricole, cu excepția tinerilor fermieri ori a celor care au domiciliul în comuna în care vor să cumpere terenul. Cu alte cuvinte, românii nu vor putea cumpăra un teren agricol decât dacă lucrează de 5 ani în agricultură la momentul în care doresc să cumpere acel teren”, se arată într-un comunicat al asociației remis la redacție.
Actul normativ privind vânzările terenurilor agricole în România (PL-x 336/2020) a fost adoptat de către Parlament și urmează a fi trimis spre promulgare.