Cautare
, Contributor

Energie |
|

Rompetrol, investiții de 100 de milioane de euro în România

Cea mai mare parte a investițiilor Rompetrol din acest an va merge către extinderea rețelei de benzinării din România.

Planul de investiții al Rompetrol  pentru 2014 presupune alocarea, pentru România, a unei sume de 100 de milioane de euro. Cea mai mare parte din acești bani, 60-65 de milioane de euro, vor merge către extinderea rețelei de benzinării în zonele de sud-vest, nord-vest și nord-est ale României. ”Vom investi în minimum 15 benzinării noi, construite conform celui mai nou concept al grupului”, spune Cătălin Dumitru, vicepreședinte Rompetrol. În plus, vor fi rebranduite cel puțin 60 de stații existente.

Restul sumei, adică 30-35 de milioane de euro, va merge spre investiții în modernizarea unor secții ale rafinăriei Petromidia, ”inima grupului nostru”, după cum s-a exprimat Azamat Zhangulov. De altel, în urma investițiilor deja făcute în modernizare, capacitatea de producție a crescut de la 3,5 la 5,5 milioane de tone pe an.

Cătălin Dumitru a mai anunțat o investiție de 130 de milioane de euro într-o centrală de cogenerare, alimentată cu gaze naturale, pentru producția de energie termică (136 mW) și electrică (73mW). ”Energia termică va merge spre aprovizionarea orașului Năvodari, de unde provin majoritatea angajaților rafinăriei. Energia electrică va fi folosită parțial pentru funcționarea rafinăriei, iar aproximativ 24 mW vor fi redistribuiți în sistemul național”, precizează Cătăin Dumitru. Centrala urmează să-și înceapă activitatea în anul 2017.

Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al grupului,  a precizat că planul investițional pentru România nu se va opri aici, urmând a fi creat un fond de investiții în care statul român va deține 20%, iar KazMunayGas, compania națională de petrol şi gaze a Kazakstanului – 80%. Decizia vine ca urmare a adoptării de către Guvernul României, în ianuarie, a Memorandumului semnat de cele două entități în februarie 2013, în care s-a agreat ca Grupul să răscumpere o parte din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol Rafinare.

În urma conversiei obligațiunilor emise în 2003, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acționar al companiei Rompetrol Rafinare, cu o participație de 44,69%. Suma oferită de KazMunayGas pentru 26,69% din acțiuni este de 200 de milioane de dolari, potrivit reprezentanților companiei, care au declarat că tranzacția va face obiectul unei licitații.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii