FacebookTwitterLinkedIn

Investiția totală pentru construcția complexului petrochimic se ridică la 6 miliarde de dolari.

Situat în localitatea Atyrau, în apropierea rafinăriei şi a zăcămintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak şi Kashagan, noua investiţie vizează crearea unui important centru petrochimic în partea de vest a Kazahstanului.

Proiectul va fi dezvoltat în etape, capacitatea de producţie urmând să ajungă în final la 800.000 tone etilenă (materia primă pentru obţinerea de polimeri) şi 500.000 de tone polipropilenă.

Rominserv va furniza servicii de consultanţă pentru managementul proiectelor on-shore în timpul construcţiei, training pentru operatorii instalaţiilor şi va asigura implementarea politicilor de respectare a sănătăţii în muncă, a normelor de securitate şi celor de protecţie a mediului. 

Specialiştii Rominserv vor furniza consultanţă în cadrul unui contract în valoare 5 milioane dolari, pentru acest an în prima fază a proiectului, construirea instalaţiei de dehidrogenarea gaz propan şi producere de polipropilenă, contractorul general al lucrărilor fiind compania chineză Sinopec Engineering.

“Este al treilea proiect al Rominserv în Kazahstan şi reprezintă o nouă provocare pentru noi, pentru a găsi cele mai bune soluţii tehnice şi proceduri, într-o piaţă în care industria de petrol şi gaze este în continuă ascensiune”, adaugă Bekmurza.

Rominserv a mai realizat în perioada 2009-2011 două proiecte în Kazahstan, constând în modernizarea instalaţiilor Distilare Atmosferică în Vid şi Cocsare din cadrul rafinăriei Atyrau.

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan ¬– KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei.