ROMINA MIRELA GINGAȘU – Fondatoarea Red Women Foundation
Fundația pe care a pus-o pe roate împreună cu alte femei influente apără drepturile femeilor și le înlesnește accesul la educație de calitate, ca o lumină călăuzitoare, dându-le putere să își atingă întregul potențial, într-o societate incluzivă.
La 31 de ani, Romina Mirela Gingașu se poate mândri cu realizări profesionale pe care puține femei le pot enumera în CV-ul lor. După pierderea tragică a tatălui său, situația materială dificilă a familiei a făcut ca tânăra din comuna Mănăstirea, județul Călărași, să aleagă să studieze în domeniul militar. A absolvit Ingineria Motoarelor de Avion la Academia Tehnică Militară din București, fiind singură fată din grupă. În paralel, a lucrat pentru Evo Jet Services, o companie americană, care se ocupa de logistica zborurilor armatei americane, și a profesat timp de patru ani ca Handling Supervisor pentru avioanele (și echipajele aferente) care aterizau pe teritoriul României.
În ultimul an a renunțat la jobul pe care-l adora, și a proiectat, pentru examenul de licență, „un motor de avion în Matlab, un limbaj de programare matematic utilizat pentru calcul științific și în Catia, cel mai renumit software ingineristic de proiectare în mediu tridimensional”, ne-a dezvăluit doamna Gingașu. Ulterior, cu scrisoarea de recomandare Evo Jet Services, a aplicat prin Linkedin pentru diverse poziții în industria aviatică, cu intenția de a se orienta către aviația privată, și a trecut toate interviurile companiei New Jet International, reprezentanța Bombardier Business Aircrafts: „Apoi am avut doar două săptămâni la dispoziție să mă mut la Monte Carlo, acolo unde compania avea biroul”, povestește dânsa.
După doar un an de vânzări în industria aviației private, a căpătat mai multă experiență decât și-ar fi închipuit, iar astăzi, după opt ani, face încă parte din familia Bombardier, deși viața i-a rezervat un bilet către Maranello: „În 2016, am încercat să îi vând un avion privat Global 6000 lui Piero Ferrari, însă destinul ne-a vrut împreună. În momentul în care am decis să îmi construiesc o familie alături de Piero Ferrari, primisem o ofertă de job importantă în domeniul vânzărilor de avioane militare. În acel moment, a trebuit să fac cea mai importantă decizie a vieții mele și am mers totuși la interviu pentru a îmi demonstra «că pot». La final de interviu, când mi s-a spus că am trecut cu succes și trebuie să mă mut la Paris, am refuzat și am ales cu inima, să îmi construiesc un cămin alături de un om extraordinar. Aveam 24 de ani.
A fost o decizie pe care nu o voi regreta niciodată…” Noul său statut n-a schimbat-o deloc pe tânăra hotărâtă să mute munții din loc. Împreună cu alte câteva doamne distinse, a înființat fundația Red Women. Red… culoarea mașinilor Ferrari, dar și simbolul cromatic pentru pasiunea și înflăcărarea cu care tânăra româncă militează, prin fundația sa, pentru drepturile femeilor: „După participarea la World Economic Forum de la Davos la începutul anului 2023, am interacționat cu multe femei de carieră, iar cu unele am legat strânse prietenii. Cu mândrie, pot afirma că, în prezent, am câteva prietene deosebite, cărora le pot împărtăși gândurile și învăța din experiența lor. Printre acestea se numără și Dorrit Mussaieff, fosta
primă-doamnă a Islandei, o femeie extrem de puternică.
Nu pot să nu menționez contribuția remarcabilă a doamnei Cherie Blair, fondatoarea Cherie Blair Foundation for Women, de la care învăț multe aspecte importante și aplicabile în contextul fundației. Încrederea pe care aceste femei o au în capacitățile mele și în viziunea mea pentru Red Women Foundation reprezintă pentru mine o formă de Women Empowerment, pe care, la rândul meu, doresc să o transmit fetelor și femeilor din România”, spune doamna Gingașu, precizând că a înființat Red Women Foundation cu „obiectivul principal de a promova Educația de Calitate și Împuternicirea Femeilor”. Din aceste două aspecte esențiale pot decurge și alte teme, precum combaterea violenței domestice, sprijinirea fetelor și femeilor în mediul educațional și multe altele, oferind astfel o platformă deschisă pentru diverse proiecte, a completat fondatoarea.
Cu ocazia unei discuții cu UN-Women și o alta cu Gender Equality Lounge, Romina Gingașu a analizat cu atenție proiectele și inițiativele lor și a realizat că „în România, acestea nu sunt implementate cu același impact”. Astfel, a continuat colaborarea cu UN-Women pentru a studia situația și schimba informații esențiale în context, ceea ce a făcut ca Red Women Foundation să devină cunoscută internațional.
Potențialul femeilor din România, în mod special, reprezintă un puternic argument în îndeplinirea obiectivelor fundației, crede Red Women Foundation: „În unele țări, nivelul de pregătire profesională al femeilor este sub potențialul și determinarea femeilor din România. De aceea, sunt ferm convinsă că, oferindu-le deschidere și furnizându-le instrumentele necesare, cum ar fi educația, pregătirea profesională suplimentară și motivarea, femeile din România ar putea genera o schimbare importantă în societate”.
Dar, în mod uluitor, remarcă Romina Gingașu, „o problemă vizibilă la nivel național este violența domestică. Însă împreună cu Code for România, un ONG specializat în problemele societății, Red Women a decis să se alieze și să devină partener strategic pentru organizațiile care oferă sprijin femeilor aflate în situații delicate, și anume acestea vor avea la dispoziție un sistem de management de cazuri prin care vor putea nu doar să le ajute, ci să facă referire de cazuri pentru mai bună asistare a victimelor. Vom fi a doua țară în Europa cu o astfel de inițiativă, prima fiind Italia”.
Red Women susține, deopotrivă, femeile din medii defavorizate, pe care fundația le abordează diferit de alte entități implicate în acest gen de inițiative: „Mediile defavorizate sunt, în esență, comunități. Întotdeauna mi-am dorit să spun că primul pas trebuie să îl facă comunitatea. În fiecare comunitate există cel puțin un polițist, un preot și minimum zece profesori. Aceștia împreună trebuie să colaboreze și să ajute femei care trec prin diferite traume și nevoi. Implicarea nu are niciun cost, iar dacă există necesități reale, există fundații ca Red Women”.
Abordarea drepturilor femeilor în societatea românească nu este deloc simplă în prezent, o știm cu toții, dar acest lucru nu reprezintă un impediment pentru Romina Gingașu: „Privind în istorie, putem identifica femei remarcabile care au devenit lideri în diverse domenii: de la regina Maria la Ecaterina Teodoroiu, prima femeie soldat din istoria României, avem multe exemple de femei puternice. Apoi Doina Cornea, cu o voce puternică pentru drepturile omului în 1989, care a susținut conferințe atât în țară, cât și în străinătate. Pe lângă acestea, în domenii precum medicină, sport și altele, femeile române au excelat prin realizările lor, contribuind semnificativ la imaginea pozitivă a României”. Cu siguranță, Romina Gingașu va fi una dintre ele, și nu pentru că o spunem noi.
Și alte femei, care-și doresc mai mult să ajute alte femei, decât să se afirme, lucrează, din umbră, alături de fundația Rominei Gingașu: „Red Women a creat și grupul Red Secret, prin intermediul căruia menținem legătura cu femei minunate care ocupă poziții publice sau private, însă nu doresc să-și facă cunoscută implicarea în mod public”.
De altfel, discreția este unul dintre pilonii fundației, care, potrivit fondatoarei sale: „Nu va recurge niciodată la strângerea publică de fonduri. Red Women va alege cu mare atenție câțiva parteneri care înțeleg că aceste colaborări nu vor fi niciodată făcute publice. Cu toate acestea, munca și eforturile depuse pentru susținerea inițiativelor noastre vor fi de o amploare semnificativă. Consider că această abordare este o dovadă de onoare și respect atât față de cazurile speciale, cât și față de colaboratorii implicați”.