Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Energie |
|

Romgaz va plăti minimum 1,06 miliarde dolari pentru participaţia ExxonMobil în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră

Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat achiziţia acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.   
Romgaz (1)

Producătorul de gaze de stat va plăti un preț de 1,06 miliarde dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. În luna octombrie, Romgaz a ajuns la un acord cu ExxonMobil pentru achiziția participației în proiectul Neptun Deep.

“Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat, în şedinţa din data de 2 noiembrie 2021, următoarele: achiziţia de către Romgaz a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă; încheierea contractulului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care urmează a fi încheiat de Romgaz, în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production Romania (Califar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production Romania (Nard) Limited, în calitate de Vânzători (denumit în continuare contractul de vânzare – cumpărare)”, arată un anunţ al Romgaz.

Contractul de vânzare – cumpărare va fi semnat de Romgaz după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de vânzare – cumpărare de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de vânzare – cumpărare de către organele corporative competente ale vânzătorilor.

“Preţul de achiziţie care va fi achitat de către Romgaz pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited va fi de 1.060.000.000 dolari (un miliard şaizeci de milioane dolari), care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10.000.000 dolari (zece milioane dolari), în timp ce ajustarea negativă nu este limitată. La semnarea contractului de vânzare – cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita Vânzătorilor o sumă egală cu 106.000.000 dolari (o sută şase milioane dolari), reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, astfel cum acestea vor fi reglementate în contractul de vânzare – cumpărare, Romgaz va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului de vânzare – cumpărare”, arată compania.

De asemenea, în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 9 decembrie, acţionarii Romgaz vor supune aprobării contractarea de împrumuturi, în valoare totală de 325 milioane euro, pentru acoperirea unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, precum şi vor vota aprobarea prelungirii facilităţii de credit acordată de Banca Comercială Română, către Romgaz, pentru emiterea de scrisori de garanţie bancară până la limita de 350 milioane lei.

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est şi Romgaz, a anunţat în aprilie că va deveni operator, în cazul în care Romgaz finalizează preluarea participaţiei în proiectul Neptun Deep, iar oferta Romgaz este acceptată de către ExxonMobil.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii