FacebookTwitterLinkedIn

Decizia este justificată, potrivit producătorul de gaze naturale, “de nefinalizarea în termen, de către executant, a lucrărilor de construcţii şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii”.

“Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără că părţile să fi ajuns la agreerea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil”, se arată la bursă.

Romgaz a anunţat de câteva ori la bursă că va prelungi suspendarea notificării de reziliere a contractului de execuţie pentru centrala de la Iernut încheiat cu spaniolii de la Duro Felguera şi Romelectro. Cu toate acestea, cele două părți se află într-un conflict de natură juridică încă din luna aprilie. Romgaz a decis unilateral rezilierea contractului pe fondul întârzierilor și a fost dată imediat în judecată de contractori.

De atunci au urmat mai multe prelungiri ale suspendării, iar lucrările de construcție nu au văzut o evoluție.

Proiectul centralei de la Iernut a fost atribuit de Romgaz în 2016, termenul iniţial pentru livrarea investiţiei fiind 2019. Din valoarea de 269 milioane de euro a contractului, 69 de milioane de euro vin prin intermediul Planului Naţional de Investiţii, bani care, în absenţa unui acord, ar fi trebuit returnaţi de companie.