FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit ROMEPS, circa 30%-40% din polistirenul existent pe piață este  comercializat sub denumiri care induc în eroare consumatorii. ”Există produse cu denumiri comerciale care conțin indicative numerice ce pot fi asociate cu anumite caracteristici tehnice pe care însă nu le îndeplinesc și care pot induce în eroare în mod evident consumatorul. Există și denumiri generice cum ar fi “Polistiren de fațadă” pentru produse cu caracteristici tehnice care nu sunt potrivite pentru termoizolațiile exterioare”, declară Marin Cruțescu, director executiv ROMEPS.

ROMEPS face precizarea că pentru termoizolațiile exterioare standardele tehnice, în conformitate cu soluțiile cadru adoptate de MDRAP și cu standardele europene în vigoare, se recomandă folosirea unui polistiren expandat ignifugat de minim 10 cm, compresiune minima 80 kPa (denumire tehnică – EPS 80). Pentru a identifica cu exactitate parametrul compresiunii, cumpărătorul trebuie să verifice pe ambalaj codul de identificare a produsului, iar  în interiorul acestui cod să verifice indicativul CS (10) XX. Cifrele de după paranteză indică efortul de compresiune al produsului, care, în cazul polistirenului pentru termoizolații exterioare trebuie să fie minim 80.

(Exemplu Cod de Identificare Produs pentru polistiren destinat termosistemelor EPS 80: EPS F-EN13163-L1-W1-T1-S2-P4-DS(N)2-DS(70,-)1-TR150-CS(10)80-BS 125)

“Riscurile la care se expun cei care cumpară produse neconforme sunt atât durata de viaţă scurtă a lucrarii de termoizolare în sine, cât şi lipsa randamentului de izolare termică a produselor cu compresiune de 50, 60 kPa. Mai mult, lucrările realizate cu materiale neconforme incalcă reglementarile naţionale şi europene în vigoare. Conform ghidului care cuprinde soluţiile cadru de reabilitare promovate de MDRAP, tipul de polistiren expandat recomandat pentru termosistem este EPS 80. Utilizarea unor materiale neconforme va atrage declasarea performantei clădirii în cazul solicitării certificatului energetic la vănzare sau închiriere”, precizează Marin Cruțescu