FacebookTwitterLinkedIn

Iar un pas important în dezvoltarea afacerilor micilor fermieri rămâne asocierea, este și opinia lui  Romeo Vasilache, directorul Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii, o organizație care-și propune să aducă o schimbare sistemică a sectorului legumicol local prin realizarea unei analize profunde a contextului și până la aplicarea de programe concrete, cu obiective și rezultate clare și măsurabile.

„Chiar dacă a fost creată de un business privat – Carrefour, fundația a fost înființată ca un instrument independent de afacerile grupului, așa încât să poată fi utilizată în procesul de schimbare a agriculturii românești. Piața locală legumicolă are nevoie de o soluție nouă, modernă, de un parteneriat amplu care să integreze cele mai bune asset-uri: ADN-ul unui donator de finanțări neguvernamentale, expertiza și mindsetul unui retailer, dar și puterea financiară și consultanța unui investitor financiar”, a punctat Romeo Vasilache, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii (FDAgri), în cadrul unei noi ediții a emisiunii reINVENTAREA României.

Potrivit lui Romeo Vasilache, asocierea rămâne cheia pentru dezvoltarea sectorului legumicol, „doar astfel putem să creștem accesul la piață. (…) Odată cu asocierea va veni și calitatea produselor, trasabilitatea și organizarea lor în interior. Sunt o sumedenie de lucruri care apar în această ecuație și care sunt în strânsă legătură. Trebuie să înțelegem că procesul de asociere este doar un element care atrage după sine multe intervenții ca el să devină viabil din punct de vedere economic”.

De asemenea, directorul Fundației pentru Dezvoltarea Agriculturii susține că pentru a face o agricultură de calitate, este foarte important ca viitor fermieri să fie pregătiți pentru a-și cârmui afacerile: „fundația își propune să dezvolte și programe tinerilor care vor să-și dezvolte un business pe acest segment. Ne dorim să aducem schimbări vizibile în comunitățile rurale. Ne dorim practic ca aceste programe să aparțină persoanelor din comunitățile rurale, vrem ca aceștia să se implice activ în ele, pentru că implicarea comunităților în toate aceste procese oferă certitudinea că toate aceste activități vor dăinui în acel loc pentru mult timp și vor fi transmise generațiilor viitoare”.

În 2019, au fost cultivate cu produse legumicole 224.000 de hectare, producția fiind de aproximativ 3,5 milioane de tone, cu 7,5% mai mică decât cea înregistrată în 2018, din cauza unui randament mai scăzut al culturilor, dar și din cauza reducerii cu 2.000 de hectare a suprafețelor cultivate, arată datele Institutului Național de Statistică.