Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Media şi entertainment |
|

Romanul “Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac, a câștigat Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019

Romanul “Grădina de sticlă”, semnat de Tatiana Țîbuleac și apărut la Editura Cartier în 2018, a obținut Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) 2019.
Tatiana Tibuleac 55

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând din anul 2009, tinerilor scriitori contemporani din literaturile emergente (ţările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL).

Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European and International Booksellers Federation (EIBF), European Writers’ Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante. Premiul este în valoare de 5.000 de euro.

Grădina de sticlă” este al doilea roman al Tatianei Țîbuleac, apărut deja în două ediții, într-un tiraj total de 8.000 de exemplare.

TATIANA ȚÎBULEAC s-a născut pe 15 octombrie 1978 în Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Liceului „Iulia Hasdeu” din Chișinău; licențiată a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM.

A devinit cunoscută publicului larg în 1995, când inițiază rubrica „Povești adevărate” în cotidianul Flux. Din 1999 face parte din echipa PRO TV Chișinău în calitate de reporter, editor și prezentatoare de știri. În prezent, este stabilită la Paris, unde lucrează în domeniul audiovizualului.

A debutat editorial cu Fabule moderne, Editura „Urma Ta”, Chișinău, 2014; ediția a II-a, Editura „Libris Editorial”, Brașov, 2016.

Cea de-a doua carte, “Vara în care mama a avut ochii verzi”, Editura Cartier, 2017, este distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2017), Premiul revistei Observator cultural și Premiul Observator Lyceum (2018). Romanul a apărut în franceză și în spaniolă.

Gabriela Adameșteanu, scriitoare: „Tatiana Țîbuleac revine, în forță, într-un alt context și la un alt nivel, la tema maternă, a copilului iubit/neiubit, a consecințelor tragice ale „neiubirii“, a remușcării, într-o carte la fel de tulburătoare ca și Vara în care mama a avut ochii verzi. Orfana care descoperă un Chișinău multicultural a fost înfiată dintr-un orfelinat sătesc de o femeie singură și ambițioasă, care vrea să-i ofere un viitor prosper ori poate cumpărată ca mână de lucru și exploatată la fel de nemilos ca în romanele lui Dickens? Întrebările te urmăresc și după lectura pasionantă a acestui roman de formație a unei fete care crește între două limbi și două culturi, în anii când se schimbă frontierele și sistemele politice. Grădina de sticlă reconfirmă intrarea în literatura de azi a unei scriitoare pe cât de talentate, pe atât de inteligente, care știe să alieze cruzimea observației și compasiunea față de suferință, scoțând la iveală tragedia destinelor și frumusețea vieții.”

Anul acesta, țările participante pentru premiu au fost: Austria, Finlanda, Franţa, Georgia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie.

În lista scurtă pentru premiul literaturii române au mai fost romanele:

Așa să crească iarba pe noi, de Augustin Cupșa, Editura Humanitas, 2017

Porci, de Tudor Ganea, Editura Polirom, 2018

Sindromul Stavroghin, de Alina Pavelescu, Editura Humanitas, 2019

Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom, 2017.

 

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii