FacebookTwitterLinkedIn

Persoană căsătorită, din mediul urban, cu venit de peste 1200 de lei. Acesta este profilul celui care a luat un credit bancar anul trecut. Cei mai mulţi au luat credite de nevoi personale, care trebuie rambursate în circa trei ani, valoarea acestora fiind de circa 4000 de euro.

În 2016, doi din trei clienţi care au contractat un credit au ales un credit de nevoi personale şi doar unul din zece a ales un credit pentru locuinţă. Românii investesc preponderent în amenajări ale caselor, bunuri de folosinţă îndelungată, achiziţia de locuinţe în special în imobile şi ansambluri rezidenţiale vechi”, a declarat, pentru Mediafax, Ştefan Radu, Head of Retail Business Areas, ING Bank.

El a mai spus că, în medie, valoarea creditelor de nevoi personale este de circa 20.000 de lei, iar perioada de rambursare de trei ani. În ceea ce priveşte creditele pentru casă acestea sunt în medie de 180.000 de lei, pentru perioade de 25-30 de ani.

Şi Roxana Rebegeanu, Head of Retail Banking al Garanti Bank, a precizat, pentru Mediafax, că cei mai mulţi clienţi ai băncii au ales creditele de consum: „În 2016, clienţii Garanti Bank au avut un apetit mai ridicat pentru creditele de consum, atât prin prisma finanţărilor noi, cât şi prin prisma refinanţărilor externe. De asemenea, clienţii au manifestat un interes semnificativ şi pentru creditele destinate investiţiilor imobiliare, atât pentru achiziţie, cât şi pentru refinanţarea altor credite cu aceeaşi destinaţie, contractate de la alte bănci. Raportat la numărul total de credite noi înregistrate anul trecut, creditele de nevoi personale fără ipotecă au reprezentat, la finalul anului 2016 aproximativ 71,7%, iar creditele imobiliare 15%”.

Astfel, pentru creditele de nevoi personale fără ipotecă, valoarea medie înregistrată în 2016 a fost de peste 6.000 de euro, iar perioada medie de rambursare, în acest caz, a fost de patru ani. Valoarea medie împrumutată în 2016, la nivelul creditelor imobiliare, a fost de 54.000 de euro, în timp ce perioada medie de rambursare a fost de 24 ani.

Faptul că împrumuturile de nevoi personale au fost cele mai bine vândute de bănci în anul care a trecut este întărită şi de reprezentanţii BCR, care au declarat, pentru Mediafax, că valoarea acestor tipuri de împrumuturi a echivalat cu cea a creditelor imobiliare, numărul celor de nevoi personale fiind cu mult mai mare decât în cazul celor pentru achiziţii imobiliare.

De exemplu, în cazul creditelor de investiţii imobiliare, valoarea creditului a fost de aproximativ 150.000 de lei, cu o perioadă medie de rambursare de 260 luni”, au spus reprezentanţii BCR.

În ceea ce priveşte profilul celui care s-a împrumutat la bancă în anul care a trecut acesta este persoană căsătorită, din mediul urban, cu venit de peste 1200 de lei.

Clienţii ING care aplică pentru un credit sunt preponderent din mediul urban, căsătoriţi, cu vârste între 26 -41 de ani, de regulă, cu venituri peste 1200 de lei, media fiind de circa 2500 de lei”, a precizat Ştefan Radu.

Iar, clientul Garanti este tânăr, are peste 30 de ani, studii superioare, venituri peste medie şi locuieşte în zona urbana, conform reprezentanţilor băncii.

Profilul diferă în funcţie de vârstă, în condiţiile în care necesităţile sunt diferite de la o etapă a vieţii la alta. Tinerii până în 25 de ani, necăsătoriţi, accesează, în general, un credit de consum, cu un card de credit ataşat. Clienţii între 25 şi 35 de ani optează pentru creditele standard de consum, ce pot atinge câteva mii de euro, în echivalent lei, deoarece se gândesc deja la necesităţile unei case sau chiar la o casă, ori călătoresc destul de mult”, arată reprezentanţii BCR.

Iar, după vârsta de 35 de ani, clienţii se îndreaptă către un credit imobiliar, fie la Prima Casă, fie un produs standard, şi încep să economisească. Sunt, în general, persoane care au deja zece ani vechime în muncă, au o stabilitate şi îşi întemeiază o familie, au copii. După vârsta de 50-60 de ani, clienţii aleg, în general, numai credite de consum, însă cei mai mulţi economisesc.