FacebookTwitterLinkedIn

În 2013 indicele de încredere al românilor este în creştere, potrivit Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană. Doar 32% dintre români au susţinut de-a lungul anului 2013 că perspectivele financiare se vor înrăutăţi, cea mai bună medie anuală din 2009 până în prezent. Pentru 13% dintre români situaţia financiară este mai bună, în timp ce 40% consideră că ea este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni. La finalul lui 2012, peste jumătate din populație considera că stă mai rău la capitolul finanţe. De asemenea, procentul celor care susţin că starea generală a economiei a suferit un regres  este cu 10% mai mic.

Încrederea va continua să crească, datorită influenţei campaniilor electorale de anul acesta, potrivit  directorului general GfK România, Andi Dumitrescu. “De fiecare dată în aceste perioade, nivelul de încredere a atins cote mai înalte decât media”, susţine acesta.

Totuşi procentul optimiștilor s-a micșorat, doar 5% dintre cei chestionaţi spun că sunt optimişti în privinţa evoluţiei ratei. Un alt indicator care s-a înrăutățit comparativ cu 2012 este cel privind şomajul: media peşimiştilor în 2013 se situează la două treimi din populație față de 63,5% în 2012.

Barometrul de Încredere a Consumatorului este un studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane.