
Dintre telefoanele mobile, care sunt pretutindeni, numai jumătate sunt „inteligente”. Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55% din numărul total al abonamentelor în Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Olanda, la mai puțin de 35% în Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, România, Bulgaria și Portugalia, mai arat[ sondajul potrivit Reprezentanşei Comisiei Europene la Bucureşti.
Rata de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică în multe țări în care abonații cu acces la servicii de internet mobil își limitează timpul petrecut online deoarece își fac griji din cauza cheltuielilor — Ungaria (35%), Portugalia (58%), Grecia (53%), Cipru (52%), Belgia (47%) și România (45%).
Sondajul mai arată şi faptul că, în prezent, din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetățenii UE își limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naționale (55%) și internaționale (54%). Iar printre cetăţenii statelor care sunt cei mai preocupaţi de limitarea apelurilor naţionale se numără românii (71%), grecii (81%), portughezii (79%) şi irlandezii (72%).
Accesul în bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru trei sferturi dintre gospodării, un procent în creştere faţă de anul 2011, potrivit Eurostat. În România, creșterea înregistrată a fost de 20 de puncte procentuale, iar în Slovacia de 16,7 puncte, în prezent peste 50% din gospodăriile din toate statele membre având o conexiune în bandă largă.