FacebookTwitterLinkedIn

Este concluzia unui raport realizat de un producător de dispozitive electronice, care precizează că bonul mediu al tranzacțiilor din automate este de doi lei pentru cafea/băuturi calde, iar la snack-uri sau alte produse, consumația medie este în jur de 7 lei/ tranzacție.

Conform statisticilor, snack-urile, sandwich-urile, băuturile răcoritoare, cele calde (cafeaua) se numără printre cele mai bine vândute produse în automate.

„În România există în prezent 120.000 de automate, iar în orașele mari produsele sunt achitate în proporție de 70% cu cash. Dacă vorbim de orașele mici sau sate și comune, ponderea plăților cu cash este covârșitoare, de 85%. În vreme de pandemie, este absolut necesară și normală trecerea de la cash la card, un mod igienic, sigur și fiscalizat de plată”, a punctat Adrian Dinu, fondatorul companiei de software Creasoft IT.

Potrivit acestuia, înainte de pandemie, cele mai bune amplasări ale automatelor erau considerate cele din zonele de birouri, urmate de clinici medicale, fabrici, depozite, șantiere, magazine de proximitate sau supermarket-uri.

„Din februarie 2020, însă, criza a lovit puternic industria de vending, iar zonele de birouri au devenit zone de evitat”, a explicat Adrian Dinu.

Astfel, în 2021, operatorii de vending au început să renunțe la sediile impozante de birouri al căror loc a fost preluat de magazinele de proximitate din cartiere, locații frecventate de către cei care lucrează în regim de telemuncă.