FacebookTwitterLinkedIn

Recentul sondaj la nivel național realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), care a evaluat interesul și atitudinile românilor față de sport și Jocurile Olimpice de vară de la Rio, arată relația proastă pe care o au românii cu sportul, în general. Aproape 79% dintre cei chestionați au spus că nu practică vreun sport în mod regulat (cel puțin o dată pe săptămână).

Iată câteva date relevante din acest studiu:

78% dintre respondeți care au copii (76% din total) au declarat că cei mici nu au făcut și nu fac vreun sport de performanță. Doar 7% dintre românii cu copii au declarat că fii și fiicele lor fac sport de performanță în prezent și 15% au făcut în trecut.

– Circa 83% dintre cei cu copii au spus că „le-ar plăcea” ca (virgulă) copiii lor să facă un sport de performanță. Doar 12% nu le-ar plăcea acest lucru.

– La întrebarea „Cât de accesibil din punctul de vedere financiar considerați că este pentru o familie obișnuită din România să își dea copilul la un sport de performanță?”, circa jumătate din eșantion au răspuns: „Destul de puțin accesibil” iar 22%, „deloc accesibil”. Așadar, 72% din cei chesționați consideră că lipsa banilor îi împiedică pe români să-și dea copiii la spoturile de perfomanță. Doar 3% au declarat că este „foarte accesibil”.

– La întrebarea „Cât de accesibil din punctul de vedere al existenței cluburilor/antrenorilor specializați considerați că este pentru o familie obișnuită din România să își dea copilul la un sport de performanță?”, circa 39% au răspuns „destul de puțin accesibil” și 29% „destul de accesibil”. Asta înseamnă că accesarea cluburilor și antrenorilor este mai ușoară, dar pe români îi împiedică lipsa banilor.

– Principalele surse de informare ale românilor privind sportul sunt: televiziunea (87%), discuțiile cu prietenii (63%), radio (41%), internet (40%) și presa scrisă (27%).

– Aproape 85% dintre cei chestionați au declarat că NU citesc un ziar de sport. (Este un singur ziar de sport în România: „Gazeta Sporturilor”).

– Circa 64% din cei interveviați au spus că urmăresc o televiziune de sport.

Sondajul IRES mai cuprinde topul celor mai admirați sportivi români în viață: Gică Hagi (32%), Nadia Comăneci (16%), Simona Halep (14%), Ilie Năstase (7%), Ion Țiriac (3%), Adrian  Mutu (2%), Gică Popescu (2%), Ivan Patzaichin (2%) și Irina Neagu (1%);

Topul sportivilor străini în viață cei mai admirați: Lionel Messi (23%), Cristiano Ronaldo (20), Pelé (4%), Diego Maradona (4%), Novak Djoković (3%), Roger Federer (3%) și Maria Sharapova (3%).

Studiul IRES a fost realizat în perioada 16 – 18 august a.c. și se poate accesa AICI.