FacebookTwitterLinkedIn

România a urcat 5 poziţii, până pe locul 50, în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, realizat de Grupului Băncii Mondiale și PwC. Acest clasament măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică, în 190 de economii din întreaga lume. Anul trecut, România s-a clasat pe poziţia 55.

Se observă că multe dintre statele din Europa Centrală şi de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce priveşte uşurarea plăţii taxelor. Astfel, Cehia a făcut un salt de pe locul 122 până pe poziţia 53 în clasament, Polonia a urcat de pe locul 58 pe poziţia 47, Slovacia a urcat de pe locul 73 pe 56, Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83. O evoluţie spectaculoasă a avut şi Moldova, care a urcat pe poziţia 31 în clasamentul Paying Taxes, faţă de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiţie regională din ce în ce mai intensă privind uşurarea plăţii taxelor şi a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue şi să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii”, consideră Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

În privinţa ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, acesta a fost de 38,4% în România în ediţia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%).

La timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore.

În privinţa numărului de plăţi de impozite şi taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie globală de 25,6 de plăţi şi una a Uniunii Europene de doar 11,8 plăţi anual.

Raportul arată că, la nivel global, rata totală de impozitare  a scăzut cu 0,1%, până la valoarea de 40,6%; timpul necesar conformării fiscale s-a redus cu 8 ore, însumând 251 de ore; iar numărul plăților a scăzut cu 0,8, ajungând la 25 de plăți. Pentru unele economii, procesele după depunerea cererilor pentru rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și impozitului pe profit ar putea fi printre cele mai dificile și îndelungate cu care companiile trebuie să se confrunte. În unele cazuri, durata proceselor poate crea întârzieri administrative şi la nivelul fluxului de numerar mai mari de un an.

La nivel global, caracteristica cea mai răspândită a reformelor fiscale de anul trecut a fost introducerea sau îmbunătățirea sistemelor electronice de depunere și de plată a impozitelor. Douăzeci și șase de economii au implementat astfel de modificări. Jamaica ocupă un loc fruntaș, reducând numărul de plăți de la 26 la 11. Cercetări suplimentare constată că interacțiunile pe care o companie le are cu autoritățile fiscale după ce a fost depusă o declarație fiscală pot fi unele dintre cele mai dificile. Procesele variază semnificativ de la o jurisdicție la alta”, se subliniază în raport.

Paying Taxes 2017 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.