Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

În România sunt circa 7,2 milioane de abonați la distribuția TV în primul semestru al anului 2016

ANCOM a înregistrat la sfârșitul primului semestru al acestui an circa 7,2 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creștere anuală cu aproape 5%, informează Media Expres.
televiziune.jpg

Dintre aceștia, 4,6 milioane sunt abonați prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) și 89.000 sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). Numărul de abonați care recepționează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale în format digital crește cu 7,5%.

La jumătatea acestui an, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale la nivel de gospodării era de aproape 96%, în timp ce incidența acestor servicii recepționate în format digital a atins 60%.

Din totalul de 7,2 milioane de abonați la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, 60% (4,3 milioane) sunt din mediul urban, iar restul de 40% (2,9 milioane) din mediul rural.

Suportul de recepționare prin cablu este în continuare majoritar în mediul urban (75% din totalul abonaților prin cablu), restul de 25% dintre abonați fiind clienți din mediul rural. În schimb, gospodăriile din mediul rural sunt deservite preponderent de rețele cu transmisie prin satelit de tip DTH – 59%.

Urmând tendința ultimilor ani, numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepționate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,5 milioane din totalul de 7,2 milioane de abonați.

CITEȘTE: O SUTĂ DE LEI

Numărul de abonați la servicii recepționate în format digital a crescut în ultimul an cu 8%, reprezentând 63% din totalul abonaților.

În funcție de suportul folosit, 54% (2,4 milioane) dintre abonați recepționau la mijlocul anului 2016 programe TV în format digital prin intermediul rețelelor cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 44% (aproape 2 milioane) accesau aceste programe prin rețele prin cablu, iar 2% (89 mii) prin tehnologia IP (IPTV).

ANCOM 2016

În ultimul an, numărul de abonați la servicii furnizate prin reţele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, a celor la servicii furnizate prin reţele satelit de tip DTH a crescut cu 5%, în timp ce numărul abonaților prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu 28%.

Cea mai mare pondere în numărul total de abonați este deținută în continuare de cei care recepționează programele audiovizuale prin intermediul rețelelor de cablu (65%), numărul acestora înregistrând o creștere anuală de aproape 5%.

Din totalul de 4,6 milioane de abonați la servicii furnizate prin rețele de cablu, 3,5 milioane sunt din mediu urban, în timp ce 1,2 milioane abonați sunt din mediul rural. Numărul acestora din urmă a crescut în ultimul an cu 9% comparativ cu 3% cât reprezintă creșterea înregistrată în mediul urban pentru aceeași perioadă.

VEZI AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR ÎN MEDIUL URBAN – SEPTEMBRIE 2016

Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu, în mediul urban a ajuns la 82% în timp ce rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu, în mediul rural a crescut până la 36%.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicații electronice care au desfășurat activități comerciale în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016 și va fi disponibil în curând.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii