Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

România a semnat primele granturi aferente fondurilor SEE și norvegian 2014-2021, o valoare cumulată de peste 13 milioane de euro

Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a semnat astăzi, 23 august 2017, primele două acorduri pentru România aferente mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021.
50 influente: ROVANA PLUMB

Este vorba despre Acordul privind Fondul pentru Relații Bilaterale și cel pentru finanțarea Asistenței Tehnice.

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale între statele beneficiare și cele donatoare.

Acordurile care intră în vigoare astăzi prevăd asigurarea finanţării necesare acoperirii costurilor României pentru implementarea mecanismelor financiare SEE şi norvegian 2014-2021, prin intermediul asistenței tehnice, respectiv întărirea relațiilor bilaterale între statele donatoare și România, prin Fondul pentru relații bilaterale”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene.

Conform prevederilor Memorandumurilor de Înțelegere privind implementarea mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021, România beneficiază pentru perioada de programare 2014-2021 de o asistență tehnică în valoare de 3 milioane de euro (jumătate SEE, jumătate Norvegia) și de un fond pentru relații bilaterale în valoare de 10,05 milioane de euro (SEE: 5,504 milioane de euro, Norvegia: 4,546 milioane de euro).

Această semnare se face la mai puțin de un an de la semnarea Memorandumurilor de Înțelegere privind implementarea mecanismelor financiare SEE și norvegian 2014-2021, moment ce a marcat finalizarea negocierilor între România și statele donatoare.

În perioada următoare, Punctul Național de Contact, împreună cu Oficiul Mecanismului Financiar, vor agrea calendarul de implementare a granturilor acordate prin cele două acorduri.

În perioada 2014-2021, România beneficiază de o alocare de 502,5 milioane euro. Aceasta sprijină proiecte în domenii precum dezvoltare locală și combaterea sărăciei, îmbunătățirea situației romilor, sănătate publică și inovare. De asemenea, prin acestea vor putea fi finanțate și proiecte privind mediul de afaceri și IMM-uri, sectorul ONG, cercetare și educație, eficiență energetică, energie regenerabilă și mediu, patrimoniu și schimb cultural, justiție, servicii corecționale și afaceri interne.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii