Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

România a semnat noul Tratat privind denumirile de origine și indicațiile geografice

România a semnat, joi, Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice,  un nou tratat în domeniul proprietății intelectuale care garantează protecție produselor care se comercializează la nivel internațional și care sunt renumite pentru calități pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.  
 aboneaza-te
vinuri

Noul instrument răspunde necesității modernizării și ameliorării calității serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecție a indicațiilor geografice și va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicații geografice, informează Ministerul Afacerilor Externe.

De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele românești a căror calitate, reputație sau alte caracteristici sunt în mod esențial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obține protecție și la nivel internațional, fapt ce deschide noi oportunități de comercializare și promovare pentru producătorii români.

Documentul a fost negociat și adoptat în cadrul Conferinței diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora, eveniment organizat și găzduit de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală, în perioada 11-21 mai 2015. La conferință au participat 114 delegații. Dintre acestea, 54 au semnat Actul Final, iar 11 state au semnat inclusiv noul tratat chiar în ziua deschiderii procedurii.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părți Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

Acordul de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și înregistrarea internațională a acestora a fost adoptat în 1958 și revizuit în 1967. În prezent, 28 de state sunt Părți la acest tratat.Semnarea tratatului este deschisă părților interesate timp de un an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii