FacebookTwitterLinkedIn

Dintre cei aproape 500 de elevi care au participat la Olimpiadele Naționale de la fiecare materie, doar câte 20 au intrat în componența lotului extins, în luna mai dintre aceștia urmând să fie selectați cei patru (până la șase) elevi care vor reprezenta țara noastră la Olimpiadele Internaționale.

Conform coordonatorilor loturilor olimpice, România are toate șansele să facă din nou performanță la Olimpiadele Internaționale din acest an, după ce în 2012 a obținut 6 medalii de aur, 6 medalii de argint și 3 de bronz la matematică, fizică și informatică, practic fiecare membru al lotului român primind câte o medalie.

La matematică ne-am situat, în 2012, pe locul 1 în Europa și pe locul 10 în lume. ,,Anul acesta vrem să depășim această performanță”, spune Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic la matematică. 

Nici coordonatorul lotului olimpic la fizică, profesorul Adrian Dafinei,  nu are dubii în ceea ce privește performanțele României la această materie. „Sunt sigur că vom obține cinci medalii la Olimpiadele Internaționale în acest an și nu mă îngrijorează numărul, ci culoarea lor. Aș vrea să fie toate de aur”, spune el. Prin tradiție, România a obținut în ultimii 20 de ani câte cinci medalii la fizică, una pentru fiecare participant.

Cea mai dură competiție va fi anul acesta la informatică, acolo unde lotul României se va lupta pentru o poziție între primele trei țări din lume, umăr la umăr cu S.U.A., China și Rusia. Rezultatele din 2012 au fost excepționale: cei patru copii din lotul olimpic au obținut patru medalii, dintre care trei de aur, iar România a ocupat locul patru pe națiuni, după S.U.A., Rusia și China. „În 2013 țintim o poziție între primele trei țări”, spune Constantin Gălățan, coordonatorul lotului olimpic la informatică. „Ar fi o performanță absolut incredibilă pentru o țară de dimensiunile României”.

Fundația eMAG (lansată anul trecut, odată cu programul ,,Hai la Olimpiadă!”) s-a implicat anul acesta în organizarea Olimpiadelor Naționale, precum și în premierea elevilor care au obținut medalii și mențiuni la aceste concursuri.

Va continua prin sponsorizarea taberelor de pregătire pentru Olimpiadele Internaționale și a delegațiilor României la aceste concursuri, precum și prin premierea medaliaților.

„Suntem foarte bucuroși că putem susține loturile olimpice ale României mai departe. Rezultatele obținute de acești copii pun România pe hartă în cel mai bun mod posibil”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG.