Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

România s-a împrumutat pentru a doua oară în acest an, pentru 30 de ani, din exterior: 1,2 miliarde de dolari. S-a împrumutat cu peste 3,5 miliarde de dolari

La 7 iunie, România a atras de pe piețele externe 1,2 miliarde de dolari, printr-o tranzacție de răscumpărare anticipată a unor obligațiuni în dolari și de preschimbare parțială a unei serii de euroobligațiuni existente în dolari, a anunțat Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
 aboneaza-te
euro_bani_money_curs_valutar

Tranzacția s-a desfășurat sub forma răscumpărării anticipate și preschimbării parțiale de titluri de stat în valoare de aproximativ 250 milioane de dolari, scadente în 2022, cu maturitate rămasă de 4 ani și cupon de 6,75%.

Aceasta a fost însoțită de o nouă emisiune de euroobligațiuni de 1,2 miliarde de dolari, cu maturitatea de 30 de ani și cupon 5,125%.

„Cererea inițială a cumulat peste 1,8 miliarde de dolari, ulterior ajustându-se la aproximativ 1,4 miliarde de dolari corespunzător randamentului acceptat de 5,2%, cu peste 100 de ordine de subscriere din partea investitorilor. Strategia de execuție a permis reducerea succesivă a costurilor emisiunii noi, pe măsura creșterii ordinelor de subscriere și a creșterii calității investitorilor care au plasat ordinele. Astfel, randamentul indicativ a fost redus de la 5,4% la 5,25% +/-5 puncte de bază, obținându-se, în final, un randament de 5,2%, cu o primă de emisiune sub 9 puncte de bază. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor fiind suprasubscrisă de peste 1,4 ori”, au subliniat reprezentanții MFP.

De asemenea, baza investițională a tranzacției a fost diversificată, atât din punct de vedere geografic, cât și din perspectiva tipurilor de investitori.

Succesul emisiunii de euroobligațiuni reflectă percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare asupra evoluției României pe termen lung. Suprasubscrierea emisiunii, cât și diversificarea bazei investiționale din punct de vedere geografic și al tipurilor de investitori arată încrederea în dezvoltarea economică a țării noastre, în următorii ani. Emisiunea a urmărit strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale care vizează extinderea maturității portofoliului de datorie și implicit reducerea riscului de refinanțare, consolidarea rezervei în valută la dispoziția trezoreriei statului precum și minimizarea costurilor pe termen lung aferente împrumuturilor guvernamentale”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Distribuția geografică a fost următoarea: Marea Britanie (51%), SUA (22,2%), Centrul și Estul Europei (10,2%), Germania/Austria (6,8%), Orientul Mijlociu și Asia (7%).

Ca tipuri de investitori, au predominat managerii de fonduri (78,4%), fiind urmați de bănci comerciale și bănci private (13,4%), fonduri de pensii și societăți de asigurare (6,1%), bănci centrale (2,1%).

Tranzacția face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2018. Prin această emisiune România a continuat asigurarea necesarului de finanțare de pe piețele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziția Trezoreriei Statului. Prin maturitatea aleasă, România a urmărit atingerea obiectivului de optimizare a profilului de rambursare al datoriei publice, prin înlocuirea unei părți a datoriei care a fost contractată în perioade caracterizate de dobânzi ridicate, cu datorie nouă cu rate de dobândă ancorate în condițiile de piață curente”, au mai detaliat reprezentanții Finanțelor.

Emisiunea a fost intermediată de către Unicredit, Citibank, HSBC, JP Morgan și Deutsche Bank.

Ministerul Finanțelor: România a atras 2 miliarde euro de pe piețele externe, pe 1 februarie. Teodorovici: Este un instrument uzual pe care Finanțele îl utilizează pentru asigurarea necesităților de finanțare a deficitului bugetar și refinanțare a datoriei publice

MFP a împrumutat, în data de 1 februarie 2018, 2 miliarde euro (2,36 miliarde de dolari), de pe piețele financiare internaționale, printr-o emisiune de euroobligațiuni în euro, în două tranșe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani, cu cupon 2,50% și 1,25 de miliarde de euro, cu maturitatea de 20 ani, cu cupon 3,375%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii