FacebookTwitterLinkedIn

Conform unui studiu realizat de către cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj și Universitatea din Craiova, aproximativ o treime din producele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, informează site-ul AgroFood.ro.

Datele arată că România ocupă locul 9 în Europa în topul risipei de alimente, imediat după Macedonia.

„Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context, reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare a mai multor țări din sud-estul continentului – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova – și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din present”, a explicat profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj-Napoca, coordonatoroul proiectului.

Proiectul se derulează în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare.