Cautare
, Contributor

Partener Platypus Group

Opinii |
|

România, în război cu Marea Britanie

În urmă cu un an, un an și ceva, am fost cu treabă la biroul nostru din Londra și am trăit o satisfacție mare (chiar dacă știam că este nelalocul ei și că nu ar trebui să gândesc așa): datorită globalizării, o mulțime de locuri de muncă din biroul din Londra dispăruseră (câștigător fiind Chicago care centralizase numeroase conturi și proiecte).
Lorand_Balint.JPG

Am gândit ceva de genul: „Na!, să trăiți și voi ceea ce ne-ați făcut voi nouă nu demult când, deși făceam o treabă excelentă, României i-au fost luate conturi și proiecte și au fost centralizate (și) în Londra. Nu e amuzant, nu-i așa? Mai ales că, odată plecate, sunt extrem de greu de recuperat”.

Repet, partea rațională știa că nu e OK, dar am văzut oameni faini în România care și-au pierdut locul de muncă dintr-o dată și, pentru o scurtă perioadă, emoționalul a triumfat.

Doar că englezilor nu li se întâmplă istoria, ei fac istoria. Așa că, atunci când 18 luni mai târziu am ajuns iarăși în Londra, am găsit un oraș schimbat fundamental de către Brexit – decizia britanicilor de a spune nu unei lumi unite (cu minusurile ei cum ar fi  globalizarea afacerilor, dar și cu multe plusuri de genul, pacea = lipsa războaielor) și de a milita activ pentru o lume fragmentată în care nu va mai exista Uniunea Europeană și fiecare va fi pe cont propriu.

A fost foarte ciudat să realizez că, într-o foarte mare măsură, România este astăzi în război cu Marea Britanie. Stând de vorbă cu englezi și citind presa britanică, am realizat că interesele noastre sunt atât de diferite de interesele lor, că succesul sau eșecul Brexitului depinde de colapsul UE, încât practic am sfârșit în tabere diferite.

CITEȘTE: RISCURILE SUCCESULUI ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Multă lume a votat Brexit pentru că îi va pune în avantaj foarte clar în fața celorlaltor țări europene când UE se va prăbuși. Dacă nu se destramă Uniunea, sunt conștienți că vor avea o problemă pentru că vor fi singuri în fața giganților, dar dacă se destramă, ei vor avea un avans semnificativ în reglarea legilor, a sistemelor, vor sta la masă cu celelalte puteri ca fiind o piață și o țară stabile.

Tristețea este că britanicii niciodată nu vor sta să se roage să se destrame UE, ci își vor folosi toate resursele să se asigure că se va întâmpla (pe cât se poate, la momentul potrivit pentru ei). Iar noi vom fi (suntem deja?) o țintă foarte ofertantă.

Sau, poate că toată nebunia reprezintă de fapt o oportunitate deosebită pentru România (la începutul articolului povesteam despre trauma României care a pierdut niște joburi datorită globalizării). Vom avea poate șansa să fim pe cont propriu, să nu mai suferim de regionalizare/globalizare, românii plecați se vor întoarce acasă fiind dați afară din țările în care astăzi muncesc și trăiesc, expații vor pleca din România împreună cu firmele lor, cei mai înzestrați tineri nu vor mai pleca la studii în universități din Europa și va crește astfel nivelul educației superioare românești. Mai știi?

CEI MAI MARI INVESTITORI ÎN PUBLICITATEA ONLINE ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2016

P.S.

Era o vreme în care scriam pornind de la o vorbă simplă: dacă vorbești cu proștii, doar proștii o să te asculte.

Așa că scriam doar pentru oamenii care sesizează o ironie, înțeleg o glumă. Doar că mi-am dat seama că, din greșeală, pot să te citească și proștii (dotați în 2016 cu o portavoce numită Social Media).

Așa că simt nevoia să precizez că, din punctul meu de vedere, am cam încurcat-o dacă vom avea „șansa” de a fi pe cont propriu, de a nu mai suferi de regionalizare, dacă românii plecați se vor întoarce acasă fiind dați afară din țările în care astăzi muncesc și trăiesc, dacă expații vor pleca din România împreună cu firmele lor. Nu mi-ar displăcea total însă dacă cei mai înzestrați tineri nu vor mai pleca la studii în universități din Europa și cred că ar crește astfel nivelul educației superioare românești. Doar că decizia de a studia în țară ar trebui să vină ca rezultat al reformării universităților românești, nu a închiderii granițelor.

Iar industria noastră de publicitate ar trebui să acelereze dezvoltarea capabilităților necesare pentru a juca un rol internațional, pentru a aduce în România proiecte internaționale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii