FacebookTwitterLinkedIn

„Concedierea din motive obiective care nu țin de angajat are costuri mai scăzute pentru angajator cu condiția să nu existe un contract colectiv de muncă la nivelul întreprinderii sau pe sector. Dacă angajatorul este obligat să aplice doar condițiile din Codul Muncii, costurile sunt minime, respectiv o perioadă de preaviz de 20 de zile lucrătoare. Situația se poate schimba însă considerabil dacă vorbim de industrii în care există de contracte de muncă colective, unde, de regulă, există un pachet compensator care depășește semnificativ minimul cerut de Codul Muncii”, spune Florentina Munteanu, associate partner Reff & Associații.

Totuși, cu cât angajatul are o vechime mai mare în muncă, costurile cresc semnificativ. Astfel, potrivit scenariului ce presupune vechime mare în muncă, România se situează pe locul III în ceea ce privește costurile cu concedierea.

„Spre deosebire de România, mai mult de 60% din țările participante la studiu oferă un pachet compensator pentru concediere, care include întregul pachet de remunerare aplicabil salariatului, nu doar salariul de baza”, explică Raluca Bontaș.

Oficialul Deloitte mai spune că deși România se numără printre țările cu cele mai scăzute costuri în privința concedierii pe motive ce nu țin de salariat, iar Belgia este cea mai scumpă în această privință, baza pe care un angajator român poate opera o astfel de concediere este total diferită de cea belgiană: dacă în cel de-al doilea caz nu e nevoie de o justificare pentru concediere, în România, legislația este foarte strictă, cerând angajatorilor să o justifice coresponzător

Studiul corelează procedurile de concediere din 31 de țări și arată că țările din Europa Occidentală se confruntă, în general, cu costuri mai mari comparativ cu cele din Europa Centrală.

Conform informațiilor, costurile pentru angajatorii din toate țările participante la studiu se bazează pe trei scenarii implicând grade diferite de senioritate și pachete de remunerare diferite, precum și diferența între a fi concediat cu sau fără motiv, totalizând șase costuri comparative.

Pentru fiecare scenariu, studiul ia în calcul costul mediu pe care un angajator trebuie să-l suporte într-o țară pentru a înceta raporturile de muncă cu un angajat și pentru a ajunge la o înțelegere privind incetarea contractului de munca fără a ajunge în instanță.