Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

România, printre statele UE în care a crescut rata anuală a inflației, în septembrie

Rata anuală a inflației în zona euro s-a menținut la 1,5% în septembrie, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut ușor până la 1,8%, de la 1,7% în august, prețurile de consum din România urcând de la 0,6% în august la 1,3%, în septembrie, arată datele publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat), transmite Agerpres.
Bani_Venit_Cheltuieli.jpg

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,6%), Estonia (3,9%) și Letonia (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,1%), Irlanda (0,2%) și Finlanda (0,8%).

Comparativ cu august 2016, inflația anuală a scăzut în nouă state membre UE, a rămas stabilă în șapte și a crescut în 11 țări (inclusiv România).

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut în septembrie combustibilii pentru transport (0,20 puncte procentuale), restaurantele și cafenelele (0,15 puncte procentuale) și tutunul (0,10 puncte procentuale).

De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea protecției sociale (minus 0,05 puncte procentuale), telecomunicații (minus 0,04 puncte procentuale) și legume (minus 0,02 puncte procentuale).

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii