FacebookTwitterLinkedIn

La nivelul anului 2016, România s-a clasat pe ultimul loc în UE în ceea ce privește gradul de colectare a TVA, înregistrând un deficit de încasare de 35,88%.

„Îngrijorător este că deficitul de încasare a TVA a crescut în 2016 față de nivelul înregistrat în 2015 în România, în timp ce majoritatea statelor membre au înregistrat scăderi ale acestui indicator. Cea mai bună performanță a fost înregistrată de vecinii bulgari. Potrivit studiului publicat de Comisia Europeană, deși cota standard de TVA a fost redusă în România în anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea în materie de TVA a crescut, contribuind în mod negativ la deficitul de încasare a TVA”, potrivit raportului PwC.

În anii precedenți, majoritatea statelor membre ale UE au introdus măsuri și au implementat programe de reformă pentru modernizarea administrației fiscale, precum analiza tranzacțiilor în timp real, facturarea electronică obligatorie sau protocolul SAF-T. Toate aceste măsuri au adus o îmbunătățire semnificativă a gradului de colectare a TVA-ului.

În UE, valoarea pierderilor generate de încasarea defectuoasă a TV a fost de peste 147 miliarde de euro, reprezentând un deficit de încasare de 12,3%.

„Toate cele 6 state din Europa Centrală și de Est (ECE), respectiv Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Estonia și Slovacia, s-au confruntat, în continuare, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 7% în Estonia și 35,88% în România. În celelalte state ECE, nivelul deficitului de TVA a fost 13,33% în Ungaria, 14,19% în Republica Cehă, 20,80% în Polonia și 25,68% în Slovacia”, se arată în studiul PwC România.

România se numără printre cele șase state membre ale UE care au înregistrat un deficit de încasare mai mare în 2016 comparativ cu 2015, alături de Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța.

„La nivelul UE sunt 6 țări care au înregistrat în anul 2016 un decalaj de încasare a TVA mai mare decât în anul 2015. România este singura din regiunea Europei Centrale și de Est, cu excepția țărilor Baltice, în această situație. De aceea considerăm că este foarte important ca țara noastră să urmeze buna practică a altor state în ceea ce privește informatizarea interacțiunii cu contribuabilii. Opțiunea ANAF pentru implementarea unor metode moderne de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT, ar crea premisele unei normalități și ale unei evoluții ascendente a gradului de colectare nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, așa cum își doresc atât ANAF, cât și contribuabilii corecți”, a explicat Daniel Anghel, Partener, liderul Departamentului de taxe și consultanță juridică din cadrul PwC România.

Comisia Europeană efectuează anual un studiu cu privire la deficitul de încasare a TVA-ului, care are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative, obținerea de avantaje fiscale necuvenite.