FacebookTwitterLinkedIn

România și Bulgaria se află pe primul loc în topul sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor mai mici de șase ani. Ea alocă cele mai mici sume pentru educația preșcolară din Uniunea Europeană (0,35 % din PIB, faţă de 0,52% cât este media în UE).

Principalul criteriu în funcție de care copiii merg sau nu la grădiniță este cel financiar. Astfel, deşi România este una dintre puținele țări care oferă educație preșcolară gratuită, costurile indirecte rămân prea mari (alimentație, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, acces la servicii de igienă). Jumătate dintre copiii cu vârste mai mici de șase ani sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială, faţă de 12 și 19 procente în  majoritatea statelor membre UE.

Raportul „Educația și îngrijirea copiilor preșcolari”, publicat de Comisia Europeană, arată că  există o  conexiune strânsă între participarea copiilor la educația preșcolară, nivelul lor de trai și abandonul școlar ulterior.

La nivelul UE, sumele publice alocate ciclului preșcolar au crescut în ultimii ani, ajungând la o medie de 0,52% din PIB, dar România și Polonia sunt singurele țări membre în care aceste cheltuieli au fost reduse.

De peste 20 de ani România se află în topul primelor 5 ţări europene cu cea mai mare rată de abandon şcolar, o rată mai mare în cazul categoriilor defavorizate de copii, în special în rândul celor de etnie romă. 70 % dintre copiii romi nu merg la grădiniță, 80% dintre tinerii care nu ajung niciodată la şcoală sunt de etnie romă, iar 38% dintre aceştia sunt analfabeţi funcţionali. Mai mult, la vârsta de 6 ani, ponderea copiilor romi care sunt la școală este de peste 5 ori mai mică decât media națională.