Cautare
, Contributor

Industrie |
|

România, pe locul șase în UE cu cele mai multe locuri de muncă create în sectorul berii

bere.jpg
Sectorul local al berii a creat direct și indirect 700 noi locuri de muncă în 2012 față de 2010, numărul total ajungând la 76.700, potrivit studiului “The Contribution made by Beer to the European Economy”, realizat de EY (Ernst&Young) și Regioplan pentru Berarii Europei.

Din numărul total de locuri de muncă create în sectorul berii, 8% se regăsesc în zona de producție a berii, 11% în zona de comercializare, 41% de-a lungul lanțului de furnizori și 40% în industria ospitalității.

Astfel, România ocupă locul șase în rândul țărilor Europene cu cele mai multe locuri de muncă generate de sectoarele locale ale berii. Această poziție se datorează în principal faptului că sectorul berii rămâne puternic orientat către producția internă, peste 97% din berea consumată de români fiind produsă în România.

Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, a argumentat că “trendul pozitiv al pieței înregistrat în 2012 față de 2010 poate fi explicat prin lipsa unei presiuni fiscale suplimentare în anul respectiv asupra sectorului berii și a veniturilor consumatorilor, ceea ce a permis pieței berii să se dezvolte organic. Avem convingerea că fiecare loc de muncă creat în plus a asigurat traiul de zi cu zi al unei familii de români, mai ales în condițiile în care șomajul este o realitate constantă a economiilor europene.”

Cu toate acestea, tendinţele se inversează pentru perioada următoare. Şeful Asociaţiei Berarii României a explicat că “din păcate, 2013 și 2014 au debutat cu creșteri de acciză pentru bere – în februarie 2013 nivelul accizei a crescut cu 16% în lei, iar în ianuarie 2014 creșterea a fost de 4,77% în lei. Piața a reacționat imediat în 2013, vânzările de bere scăzând cu 8% pe primele opt luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă din 2012. Acest fapt ar putea avea mai departe un impact direct asupra numărului de locuri de muncă generate de sectorul berii.”

“The Contribution made by Beer to the European Economy” este comandat de Berarii Europei și realizat de EY și Regioplan. Studiul evaluează impactul sectorului berii asupra economiilor celor 28 state ale Uniunii Europene. Impactul economic este măsurat prin intermediul unui set de indicatori cum sunt numărul locurilor de muncă, valoarea adăugată și contribuția la bugetul statului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii