FacebookTwitterLinkedIn

Conform acestor estimări, inflația în zona euro a revenit sub obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,8% în zona euro.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Letonia (3,3%), Lituania (3,2%) și Estonia (3%), iar cele mai scăzute în România (0,4%), Irlanda și Olanda (ambele cu 0,6%). Comparativ cu februarie 2017, inflația anuală a scăzut în 17 state (inclusiv România), a crescut în cinci țări și a rămas stabilă în șase state.

În cazul zonei euro, în martie cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,48%), combustibilii pentru încălzire (0,11%) și legumele (0,08%). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor și a pachetelor de vacanță (minus 0,09%, fiecare) și articole de îmbrăcăminte (minus 0,05%).