
Anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeană drept an al luptei împotriva risipei de alimente, iar până în 2025 se dorește o reducere cu 50% a deșeurilor alimentare, potrivit Whirlpool România.
„Risipa de alimente în România este sub nivelul din alte state Occidentale, însă se remarcă o creștere a acestui fenomen și pe plan local, ca urmare a modificărilor obiceiurilor de consum”, declară Mioara Bolozan, marketing manager Whirlpool România.
„Aproximativ 42% din risipa de alimente la nivel european este generată de gospodăriile individuale”, a mai declarat Mioara Bolozan.
Cauzele principale ale acestor pierderi sunt planificarea defectuoasă – anumite segmente de populație supraestimează nevoia de consum și cumpără prea multă mâncare, mai ales în contexte de tipul aniversări sau sărbători – și depozitează incorect produsele alimentare în frigider și cămară.
Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult în frigider trebuie respectați anumiți pași. În primul rând, frigiderul nu trebuie să fie prea aglomerat pentru a permite circulația vaporilor de aer (în caz contrar frigiderul nu va putea răci la parametrii optimi iar mâncarea se va deteriora mai rapid). Conservarea alimentelor în condiții optime se poate face păstrând o temperatura constantă de aproximativ 4°C și un nivel adecvat de umiditate (70-85%) în cavitatea frigiderului.