FacebookTwitterLinkedIn

Conform datelor, șapte sute de milioane de lei au valorat numai alimentele și animalele vii importate în luna aprilie a acestui an.

În ceea ce privește importul de băuturi și tutun, datele INS relevă faptul că, în primele patru luni ale acestui an, acesta a crescut cu 5,7% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând 0,8% din totalul importurilor realizate, adică o valoare de 245 milioane de euro.

În privința exporturilor, dacă în cazul alimentelor a fost înregistrat un avans modest, în cazul băuturilor se mențin scăderile majore. Datele INS arată că au fost exportate alimente și animale vii în valoare de peste 1,65 miliarde de euro în primele patru ale acestui an, în creștere cu 0,5% față de perioada similară a anului trecut. În cazul băuturilor și tutunului, valoarea exporturilor a fost de 417,7 milioane de euro, în scădere cu 16,6% față de perioada analizată.

Cumulat, în primele patru luni ale anului exporturile au însumat 23,9 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 31 miliarde de euro, o creștere de 18,9% față primele trei luni ale anului trecut. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a fost de șapte miliarde de euro, cu peste 957 milioane de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie – aprilie 2020.