FacebookTwitterLinkedIn

Cifră pe care dacă o raportăm la perioada similară a anului trecut demonstrează că valoarea importurilor pe această categorie este cu 10,5% mai mare, conform INS.

Referitor la importurile de tutun și băuturi, acestea înregistrează o creștere constantă, fiind direct proporționată cu relaxarea măsurilor din zona HoReCa. Statisticile relevă faptul că în primele cinci luni ale acestui an, importurile pe această categorie au crescut cu 8,4% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând 0,8% din totalul importurilor realizate, adică o valoare de aproape 310 milioane de euro.

În privința exporturilor, chiar dacă în cazul alimentelor a fost înregistrată o creștere single digit, în cazul băuturilor se mențin scăderile majore. Datele INS arată că au fost exportate alimente și animale vii în valoare de peste 2,07 miliarde de euro în primele cinci luni din acest an, cu 420 de milioane în plus în luna mai față de luna aprilie. Raportat la perioada ianuarie – mai 2021 – ianuarie – mai 2020, creșterea doar pe acest sector de activitate a fost de 6,1%.

Cumulat, în primele cinci luni ale anului, exporturile au însumat 29,9 miliarde de euro, în creștere cu 26% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 38,7 miliarde de euro, o creștere de 24,6% față primele cinci luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 8,83 miliarde de euro, cu peste 1,47 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie – mai 2020.

Numai în luna mai a acestui an, deficitul comercial a fost de 1,7 miliarde de euro în condițiile în care importurile au crescut mult mai rapid decât exporturile.