Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Analize |
|

România importă 35% din consumul de miere, deși este unul dintre cei mai importanți producători din Europa

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, afirmă că țara noastră importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, deși România este unul dintre cei mai importanți producători de miere din Europa.
Pouring,Aromatic,Honey,Into,Jar,,Closeup

„Este un paradox că România importă anual între 3.000 și 6.000 tone de miere, adică aproape 30 -35% din consumul intern, cred că în toate țările europene mișcarea mierii este controlată de către agenții economici care sunt implicați în această activitate. (…) Important este și cât se consumă. Dacă noi astăzi încă nu am ajuns la 800 – 900 grame de miere anual (pe locuitor n.r.), în țările Uniunii Europene, în Elveția, se consumă peste doua kilograme și chiar mai mult”, a subliniat Ioan Fetea, prezent la Târgul Național al Mierii.

Din păcate, România exporta mai multă miere vrac, decât ambalată, deși este de foarte bună calitate, iar în țară intră multă miere contrafăcută, susține Fetea.

„În această piața concurenială existentă astăzi cu privire la mierea contrafăcuta și pe care autoritățile nu o identifică, ba că nu avem laboratoare dotate, ba că nu avem bani, acest sector se neglijează, de aceea cerem ANSVSA-ului să ne sprijine mai mult. Să existe controale pe ceea ce intră, să avem o trasabilitate. (…) Și această etichetare tot la intervenția noastră s-a făcut ca să știe consumatorul ce consumă și iată că a apărut un borcan cu miere din șapte țări diferite. Este o anomalie (…)”, a completat șeful ACA.

România producea, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar vârful consemnat în urmă cu câțiva ani era de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel național, sunt înregistrați în jur de 40.000 de apicultori.

Conform statisticilor, românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și 3 grame de miere. Deși în ultimii ani, consumul de miere a înregistrat o creștere de 15%, până la 550 de grame pe locuitor pe an, și în aceste condiții România se află tot la coada clasamentului, la nivel european. Datele relevă că românii consumă de 3-4 ori mai puțină miere comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii