Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

România, faţă în faţă cu Brazilia şi China

glob.jpg
Criza a împins la necesitatea diversificării relaţiilor economice, iar ţările din grupul BRIC ar putea reprezenta adevărata provocare pentru oamenii de afaceri români. 

Cele patru state care parte din aşa-numitul grup BRIC, adică Brazilia, Rusia, India şi China concentrează 2,8 miliarde din populaţia lumii şi aproape un sfert din PIB-ul la nivel mondial. Cu toate că şi ele încep să simtă colţii duri ai crizei, iar economiile lor încetinesc, reprezintă oportunităţi de a ajune pe o piaţă de desfacere foarte mare, cu acces la materii prime rare şi o diminuare a dependenţei de economiile UE, serios afectate de criză.

Ambasadorul României în China, Doru Costea, a amintit că există mai multe companii chinezeşti interesate să facă investiţii substanţiale în România, de pildă în proiectul centralei de la Rovinari sau proiectul hidrocentralei de pompare de la Tarniţa, dar şi în infrastructură, fiindcă pentru proiectul austrăzii Craiova-Piteşti s-a calificat şi o companie chineză. În plus, China Development Bank, una dintre cele mai mari bănci din lume, care este aşteptată să vină în România în viitorul apropiat.

„Cred că vom putea să asităm la o evoluţie în paralel între venirea băncilor şi creşterea investiţiilor”, a mai precizat ambasadorul Doru Costea. Există şi oportunităţi de afaceri şi pentru românii atraşi de China, în domenii precum „urbanismul, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apă – domenii de sensibilitate şi de interes special pentru China, unde acceptă pe oricine poate să le fie util. Noi trebuie să facem cunoscut ceea ce ştim noi să facem”, a mai spus ambasadorul Costea.

Pe de altă parte, Brazilia reprezintă  un teren nou pe care îl pot explora oamenii de afaceri români. „Dacă noi cumprăm de ani de zile fier, soia, cafea, zahăr, deci materii prime şi exportăm subansambluri mecanice, aparatură mică, inclusiv aparatură medicală de mici dimensiuni”, a spus ambasadoarea României în Brazilia. „Oamenii de afaceri din România să vină în Brazilia să cunoască specificul acestei ţări şi să vadă exact unde pot crea nişte relaţii”, a mai spus ambasadoarea României în Brazilia, mai ales că sunt deja companii mari româneşti care au prospectat regiunea şi sunt interesate de afaceri în regiune, cum ar fi Astra Vagoane. La rândul lor, brazilienii sunt interesaţi să facă investiţii în Portul Constanţa, în domeniul energiei – petrol dar şi în transporturi. 

 

Citeşte şi

De ce este interesantă România pentru brazilieni

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii