Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Afaceri |
|

România este pe locul 3 în Europa Centrală și de Est cu peste 300 de proiecte imobiliare sustenabile certificate în perioada 2010-2020

Peste 300 de proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaționale de dezvoltare sustenabilă în intervalul 2010-2020 în România, perioadă care a marcat extinderea acestor practici în Europa Centrală și de Est.
Razvan Nica

România este a 3-a țară după numărul de certificate, după Polonia (1232 certificate) și Cehia (422). Următoarele poziții revin Ungariei (232) și Slovaciei (124).

Tendința va escalada în contextul Green Deal, deoarece dezvoltarea sustenabilă devine un instrument cheie în strategiile companiilor imobiliare, pentru atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeană – conform raportului 2010-2020 Sustainable Development Report realizat de BuildGreen.

Este interesant de observat creșterea accelerată a certificărilor “verzi” care a avut loc în România în ultimii doi ani: 2019 a înregistrat o evoluție impresionantă comparativ cu anii precedenți (62 de certificate, de 3 ori numărul realizat în 2018). 2020, în special, a depășit toate nivelurile – cu o ascensiune enormă: numărul certificatelor a fost mai mult decât dublu comparativ cu 2019 (154 de certificate în toată țara) și egal cu suma certificatelor semnate în toți cei 10 ani dinainte.

La finalul anului 2020, proprietățile comerciale din București și în jur totalizau peste 50% din numărul proprietăților certificate ca fiind verzi în toată țara. Cluj Napoca (18,6% din totalul certificatelor) și Timișoara (10,6%) rămân în Top 3 național. Combinarea tuturor suprafețelor din România certificate în perioada 2010-2020 reprezintă o suprafață brută totală de 7.840.000 m2.

În ceea ce privește tipul de dezvoltări, segmentul de birouri deține încă primul loc, urmat îndeaproape de retail.

Niveluri istorice de certificare

Creșterea concurenței între 2010-2020 a condus la obiective de calitate și performanță mai ridicate în rândul dezvoltatorilor și investitorilor imobiliari în ceea ce privește măsurile durabile. Această tendință a fost foarte vizibilă în ultimii doi ani, când numărul certificatelor LEED Platinum și BREEAM Outstanding s-a dublat față de totalul anilor precedenți. Proiecte ca cele dezvoltate de LIDL și Penny Market în Bucharest și Otopeni (prima certificare BREEAM Outstanding), Bucharest Business Garden (cel mai mare nivel de certificare LEED Platinum), Bucharest Renaul Connected certificat BREEAM și EDGE (prima certificare multiplă realizată de un proiect imobiliar), MIRO (cel mai mare nivel de certificare WELL Building Standar din România), Luxuria Domenii Residence (primul proiect rezidențial certificate verde) și, mai recent, Sky Tower (prima clădire de birouri care a obținut certificarea LEED Platinum Operations and Maintenance).

Standarde mai înalte și obiective ambițioase de neutralizare a emisiilor de dioxid de carbon din partea UE sporesc acum nevoia de strategii îndrăznețe de durabilitate în rândul investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari, dar și a ocupanților. Prin urmare, se așteaptă ca niveluri de performanță mai ridicate să fie atinse în următorii ani, împreună cu criterii de certificare mai stricte impuse de metodologiile internaționale.

„2021 reprezintă un moment de tranziție pentru dezvoltarea sustenabilă – de la un instrument de afaceri la un pilon strategic în atingerea obiectivelor UE. Sănătatea și bunăstarea, împreună cu neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon, vor sta în centrul dezvoltării imobiliare în următorul deceniu: mulți dezvoltatori susțin că acestea au fost deja în topul priorităților în anul 2020 și vor continua să fie în următorii ani”, susține Razvan Nica, Managing Director BuildGreen.

O altă creștere a practicilor de dezvoltare sustenabilă va fi vizibilă prin reînnoiri și renovări, care vor continua în următorul deceniu, ca urmare a standardelor și obiectivelor clare stabilite sub auspiciile Green Deal, în plus față de proprietarii care doresc oricum să își mențină clădirile competitive.

Peste 95% din clădirile publice din România, dezvoltate înainte de 2010, necesită renovări și îmbunătățiri semnificative, care vor trebui implementate în următoarele decenii. Există, de asemenea, o tendință crescândă în rândul proprietarilor de a reînnoi certificatele de durabilitate.

BuildGreen este lider în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile în Europa Centrală și de Est. Înființată în 2010, de către Răzvan Nica, BuildGreen a fost prima companie din România specializată în consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă și certificarea verde a clădirilor.

În plus, BuildGreen a certificat cel mai mare număr de proprietăți după schemele LEED, BREEAM, WELL și EDGE – peste 200 proiecte imobiliare din ECE, de la clădiri de birouri, la centre comerciale, parcuri logistice sau fabrici industriale, proiecte rezidentiale sau publice – cu o suprafață cumulată de peste 5 milioane m.p. și o investiție totală de 8 miliarde euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii