Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

România este liderul regional la numărul de modificări legislative

România se situează, pentru al treilea an, consecutiv, pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert (299 de legi) din totalul de 1.098 legi adoptate, între 1 august 2015 și 1 august 2016, în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit rapotului Grayling AcTrend 2016.
documente

România se situează, pentru al treilea an, consecutiv, pe primul loc în topul regional al modificărilor legislative, cu peste un sfert (299 de legi) din totalul de 1.098 de legi adoptate, între 1 august 2015 – 1 august 2016, în şase ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE – Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia şi Ungaria), potrivit raportului Grayling AcTrend 2016, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group. Raportul acoperă exclusiv legile adoptate de către Parlament și are la bază datele publice disponibile pe site-urile forurilor legislative.

Clasamentul rămâne neschimbat faţă de anul trecut, cu Polonia (227 de legi) pe locul al doilea, urmată de Ungaria (186 de legi).

Rezultatele cercetării arată o creştere cu 5,5% a numărului de legi adoptate la nivel regional, între 1 august 2015 și 1 august 2016, faţă de 1.041 de legi, în perioada 1 august 2014 – 1 august 2015.

Parlamentele din cele şase ţări ECE analizate continuă să fie foarte active pe partea legislativă. Pe parcursul celor trei ani de când realizăm raportul Grayling AcTrend, parlamentarii din România, Polonia şi Ungaria au fost cei mai activi: 68% dintre legile care au primit votul Parlamentului în această regiune au fost adoptate în cele trei ţări. Pentru viitor, ne aşteptăm la fluctuaţii în procesul legislativ mai ales în România şi în Cehia, unde vor avea loc alegeri în perioada următoare”, a spus Gergely Ábrahám, Director al Grupului „Public Affairs Practice ECE” în cadrul Grayling.

Aproape jumătate (483 de lei) dintre cele 1.098 de legi adoptate au un impact direct asupra afacerilor, în timp ce mai mult de o treime afectează mediul de afaceri în general (37%). Dintre modificările legislative specifice anumitor sectoare, cel mai mare număr de legi adoptate vizează sectorul financiar (17%), pe cel al serviciilor (12%) şi agricultura (11%). Sectoarele mai puţin afectate au fost IT&C, industria şi sectorul energetic.

Trei sferturi dintre modificările legislative legate de mediul de afaceri (75%) au fost iniţiate de Guvern, în timp ce numai un sfert (24%) au fost iniţiate de parlamentari. Anul acesta, cei mai productivi parlamentari au fost cei din Polonia (43%), România (27%), Bulgaria (25%) şi Ungaria (22%). Numărul proiectelor legislative ale parlamentarilor români a crescut pentru al doilea an consecutiv. Ca şi în Polonia, motivul principal al creşterii a fost apropiata încheiere a mandatului actualului Parlament. De asemenea, în România, potrivit noii legi electorale, numărul parlamentarilor va fi mai redus în următorul legislativ, ceea ce i-a determinat pe aleşii actuali să îşi intensifice activitatea legislativă pentru aşi asigura locuri eligibile pe lista electorală a partidelor pentru care candidează.

Dintre legile cu impact direct asupra afacerilor, 18,8% au fost adoptate prin procedură extraordinară. Ca şi în anul 2015, aceasta a fost cea mai comună procedură, mai ales în România, unde peste jumătate (52%) dintre iniţiativele legislative au fost adoptate de Guvern prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. O situaţie complet diferită s-a înregistrat în Slovacia şi în Cehia, unde anul acesta toate legile au fost adoptate prin procedura standard.

Aproape jumătate dintre legile adoptate au atras o atenţie semnificativă din partea mass-media, reflectarea acestora în presă fiind cu 15% mai mare faţă de anul trecut. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Slovacia (39%) şi România (20%). În România, ultimul an de mandat al actualului legislativ a adus modificări legislative importante, cu impact semnificativ pentru societate şi mediul de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii