FacebookTwitterLinkedIn

Aceasta este a doua medalie de bronz pe care țara noastră o adaugă în palmares, după ce în urmă cu câteva zile echipa de fete a României reprezentată de Laura Ilie – CS Dinamo (antrenor Marin Olimpiu), Roxana Sidi – CSA Steaua (antrenor Sidi Peter) și Eliza Molnar – CS Dinamo (antrenor Marin Olimpiu) s-a clasat pe poziția a treia în proba de 10 m pușcă aer comprimat, categoria Echipe, anunță Federația Română de Tir Sportiv.

Isprava celor doi gemeni, Raveca și Etienne Islai este cu atât mai apreciată cu cât, în ultimul an, din cauza restricțiilor impuse de existența pandemiei de coronavirus, antrenamentele s-au desfășurat în condiții destul de dificile.

„Am avut un an greu din cauza restricțiilor COVID-19. Antrenamentele s-au realizat sub auspiciul acestora, astfel că am ajuns să ne antrenăm 3 zile pe săptămână, de obicei alegeam zilele dinspre weekend, deoarece ei sunt elevi, iar programul era mai permisiv spre finalul săptămânii. Un antrenament dura în jur de 3-4 ore”, a declarat pentru Forbes România, antrenorul sportivilor, Matei Marin, care ne-a precizat că în cadrul unei ședințe de tragere un sportiv utilizează 126 de talere și 125 de cartușe.

Practicarea tirului sportiv nu este tocmai un sport ieftin, ba dimpotrivă, potrivit lui Matei Marin, armele valorează aproximativ 10.000 de euro per bucată, un cartuș aproximativ un leu bucata, vesta  – aproximativ 200 de euro, în timp ce ochelarii de protecție pot ajunge și la 1.000 de euro bucata. Toate echipamentele, armele, talerele și cartușele sunt asigurate de Federația Română de Tir Sportiv.

Antrenorul gemenilor Raveca și Etienne Islai este un personaj cunoscut în lumea acestui sport, la nivel mondial. Acesta a făcut parte din lotul național de tir sportiv aproximativ 24 de ani, timp în care a deținut titlul de campion mondial cu echipa, în anul 1995.