Cautare
, Contributor

Agricultură |
|

România cumpără anual cartofi din import în valoare de 64 milioane de euro

În cadrul unei dezbateri online cu privire la evoluția pieței cartofului, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a explicat că țara noastră cheltuie anual suma de 64 milioane de euro pentru a cumpăra cartofi din import.
Potetoes,On,Wooden,Table

„Statisticile APIA relevă faptul că suprafața reală cultivată cu cartofi este de 28.000 de hectare, iar producția internă de cartofi acoperă după spusele celor de la Covasna maximum 40% din consum, restul de până la 60% din consum importăm. În 2019, deficitul balanței comerciale la cartofi era de 64 milioane de euro. Practic, noi ca țară, cheltuim 64 milioane de euro pentru a cumpăra cartofi pe care i-am putea produce noi”, a punctat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a punctat că cele mai mari probleme cu care se confruntă producătorii de cartofi sunt generate de schimbarea comportamentului consumatorului final.

„Dacă până de curând consumatorul final obișnuia să își cumpere întreaga cantitate de cartofi toamna și să și-o depoziteze – atunci producătorii principali de cartofi puteau să își desfacă toată producția la un preț avantajos – în ultima perioadă fiecare cumpăra 1-2 maximum 5 kilograme și doar anumite sortimente de cartofi, iar toată această parte de depozitare s-a transferat pe umerii producătorilor. Ei neavând capacitate de depozitare sunt nevoiți să vândă producția la prețuri deosebit de dezavantajoase. Dacă încearcă să depoziteze în condiții improprii, producția se degradează și prețul scade”, a subliniat ministrul.

Potrivit ministrului Oros, consumul de cartofi pe cap de locuitor este de aproximativ 100 de kilograme pe an.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii